Musici
KRO-NCRV

Ties Mellema

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Ties Mellema

Ties Mellema (1976) is een Nederlands saxofonist. "Ik doe niet aan stijlen, ik speel muziek. Geen klassiek, geen jazz, geen pop maar iedere muziek die me aanspreekt en iets uitdrukt. Ik ben vooral benieuwd naar de muziek tússen de stijlen."

Bekijk het optreden van Ties Mellema en Barry Jurjus bij De Ochtend van 4

Kun je de video niet zien? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Hoewel Ties Mellema zonder meer een virtuoos kan worden genoemd op de saxofoon, ziet hij zichzelf in de eerste plaats als muzikant. Dat muzikantschap uit zich in zijn constante verkenning van de buitengebieden van de muziek.

Van klassiek en minimal tot impro, funk en jazz - Mellema bewoont al meer dan 20 jaar de gebieden tussen de gevestigde stijlen en disciplines. Hij bespeelt alle saxen, maar de baritonsaxofoon is hem op het lijf geschreven: een groot instrument dat in alle opzichten het uiterste van de speler vraagt.

Het aangaan en overwinnen van uitdagingen en het vertellen van een verhaal staan altijd centraal. Of het nou gaat om de schijn-meerstemmige cellosuites van Bach op baritonsaxofoon, het monomane Gradus van Philip Glass of de extreme free jazz van zijn held John Coltrane: Ties zoekt altijd naar de grenzen van disciplines en mogelijkheden op zijn instrument. Hij daagt zichzelf voortdurend uit het verhaal van de muziek opnieuw te vertellen. Hij laat zijn instrument vooral spreken—en niet zingen, zoals gebruikelijk is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ties in gesprek met Aad van Nieuwkerk in Vrije Geluiden

Quote

Na alle shit van de afgelopen jaren (twee keer kanker, een intensieve revalidatie gevolgd door de corona-quarantaine) heb ik de tijd gehad om flink na te denken over wat ik wil. Waarom zou ik niet wat anders gaan doen?

Ties Mellema

Luister de uitzending van 27 juni 2021 terug, inclusief een stukje Glass 😉.

Vrije Geluiden: Ties Mellema

Zijn veelzijdige manier van werken leverde Ties samenwerkingen over de hele wereld op met onder anderen Gustavo Dudamel, Concertgebouw Tracks, MTV, Tania Kross, the Four Baritones, Hans Dulfer, Remy van Kesteren en Rembrandt Frerichs. Samen met regisseur Jos van Kan, componist Ian Wilson en stage designer Michiel Voet maakte Ties The End of Desire: een persoonlijke en abstracte muziektheatervoorstelling waarin hij zijn blessure verwerkte - een ongeluk dat bijna het einde van zijn carrière als musicus betekende.

In 2015 werd Ties een aantal jaren ernstig ziek en begon hij naast saxofoonspelen met componeren met elektronica. Na 20 jaar in het mede door hem opgerichte Amstel Quartet te hebben gespeeld, vond hij het tijd om een eigen weg in te slaan. Zelf zegt hij dat hij sinds die tijd intenser en vooral intuïtiever is gaan musiceren. Dat hoor je terug in zijn concerten en zijn eigen muziek. Ties vertelt een dwingend verhaal op het podium, waarin de luisteraar wordt meegenomen op een auditieve reis.

Kunststof

Saxofonist Ties Mellema vond zichzelf opnieuw uit in de muziek na ziekte en revalidatie. Nu is daar zijn nieuwe album Reset, dat hij maakte met Barry Jurjus (Peax). "Jezelf uitvinden. Dat is wat we allemaal kunnen doen na tijden van ziekte en Corona", vertelt hij in Kunststof. Beluister de podcast:

Kunststof: Ties Mellema, saxofonist en componist - Kunststof

Met het Amstel Quartet won hij vele prijzen, waaronder de Concert Artists Guild Management Award en de Audience Award van de Concert Artists Guild Competition in Carnegie Hall, de "Almere Kamermuziekprijs", de Yellowsprings Chamber Music Award en de Kersjes van de Groenekan Prijs. Het kwartet stichtte een eigen platenlabel Amstel Records. Dit label produceert cd’s van het Amstel Quartet, en ook van andere musici die bij hen passen. Ook bracht Mellema twee eigen cd’s uit op het label.

Mellema vormde lange tijd een duo met zijn goede vriend pianist Wijnand van Klaveren. Ze speelden onder andere een keer op het het jaarlijkse Prinsengrachtconcert. Toen Van Klaveren zich fulltime ging wijden aan het componeren, ging Mellema verder met de pianist Hans Eijsackers.

Welke rol speelt de saxofoon in de klassieke muziek?

In Podium Witteman Extra gaat Emma van der Schalie in gesprek met saxofonist Ties Mellema:

Mellema studeerde na zijn opleiding op het Gymnasium Juvenaat aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp, waar hij de eerste- en tweede fase met onderscheiding afsloot. Hij studeerde verder aan de Koninklijke Hogeschool voor Muziek in Stockholm, Zweden bij Christer Johnsson, en nam met een gewonnen beurs les bij Jean-Marie Londeix in Bordeaux en de cellist Anner Bijlsma.

Ties is diverse malen onderscheiden en ontving onder andere de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs, winnaar van het Concours pour les Jeunes Solistes des Régions de L'Europe in Saarburg, de eerste prijs tijdens het Nationale Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Vriendenkrans van het Concertgebouw en Concertgebouworkest (met de publieksprijs en een studiebeurs) en tot slot een studiebeurs van de Voorziening voor Jonge Excellerende Musici. Deze studiebeurs benutte hij om les te nemen bij de Jean-Marie Londeix in Bordeaux. In 2007 won Ties Mellema tijdens het Grachtenfestival de GrachtenfestivalPrijs.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volg Ties

Bronnen: tiesmellema.nl (geschreven door Anthony Fiumara) & Wikipedia

Ster advertentie
Ster advertentie