Musici
NTR

Wat maakte Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) zo'n fantastische cellist?

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat maakte Mstislav Rostropovitsj (1927-2007) zo'n fantastische cellist?

De legendarische Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropovitsj werd 96 jaar geleden geboren. Wat maakte hem zo bijzonder als mens en musicus?

Mstislav Rostropovitsj werd op 27 maart 1927 geboren in de toenmalige Sovjet-Unie. Op zijn tiende begon hij cello te spelen, en al vijf jaar later trad hij op als solist met het Moskou Filharmonisch Orkest. Rostropovitsj won veel concoursen en maakte snel carrière in zijn vaderland, maar kwam in de jaren zeventig met de Sovjetautoriteiten in conflict. Net als zijn vrouw, operazangeres Galina Visjnevskaja, was hij een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting en democratie. Dat leidde ertoe dat het echtpaar hun Russisch staatburgerschap werd afgenomen, waarna ze naar Amerika emigreerden.

Berlijnse muur

Rostropovitsj - ook wel liefkozend Slava genoemd - werd een held in het Westen en was een graag gezien gast op de concertpodia én bij staatshoofden aan huis. Als cellist en dirigent was hij een temperamentvolle romanticus, maar al even bevlogen was zijn humanitaire betrokkenheid. Zo gaf Rostropovitsj een spontaan optreden na de val van de Berlijnse muur, wat hem wereldwijde bekendheid opleverde.

In 2007 overleed Mstislav Rostropovitsj op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Nog steeds wordt hij gezien als één van de grootste cellisten van de twintigste eeuw. Wat maakte hem zo bijzonder als musicus? Presentator Floris Kortie sprak erover met cellist Maarten Mostert in een aflevering van Podium Witteman Extra:

Ster advertentie
Ster advertentie