Musici

Egbert Jan Louwerse

foto: Egbert Jan Louwersefoto: Egbert Jan Louwerse
  1. Klassiekchevron right
  2. Egbert Jan Louwerse

Egbert Jan Louwerse is een Nederlandse fluitist. Hij is hoofdvakdocent Fluit aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.

Muziek Estafette | Dag 4 | Marieke Vos geeft het stokje door aan Egbert Jan Louwerse

audio fragment
Muziek Estafette | Dag 4 | Marieke Vos geeft het stokje door aan Egbert Jan Louwerse

Muziek Estafette | Dag 4 | Marieke Vos geeft het stokje door aan Egbert Jan Louwerse

Moderene muziek en klassieke muziek uit Zuid-India

Egbert Jan studeerde fluit bij Pieter Odé aan het Sweelinck Conservatorium en bij Marieke Schneemann aan het Conservatorium van Amsterdam bij wie hij het hoogste diploma behaalde, zich specialiserend in moderne muziek.

Naast het fluitspelen verdiepte hij zich tijdens zijn studie in orkestdirectie, muziek met behulp van 'live-electronica' en in compositie. Verder bestudeerde hij gedurende drie jaar de complexe ritmiek en microtonaliteit van de Carnatische muziek, de klassieke muziek uit Zuid-India.

Na zijn studie reisde hij vele malen naar Frankrijk om daar te studeren bij grote Franse musici zoals fluitist Christian Lardé, harpist en Debussy-kenner Marie-Claire Jamet en componist Jean-Michel Damase.

Kamermuziek

Egbert Jan richt zich momenteel voornamelijk op de kamermuziek. Zo is hij een van de fluitisten van het Nederlands Fluitkwartet waarmee hij in 2001 prijswinnaar werd op het prestigieuze Kuhlau-fluitconcours in Duitsland. Hij is een van de fluitisten van het uit acht fluitisten bestaande ensemble Blow Up! en is fluitist van het internationale Occult Ensemble, dat gespecialiseerd is in moderne muziek. Ook speelt hij in duo’s met gevestigde musici als harpiste Manja Smits en pianist Henry Kelder. Hij is daarnaast fluitist van het Gelders Blaaskwintet.

een CD voort met daarop muziek van en rondom Taffanel, samen met pianist Henry Kelder, die in 2018 uitkwam.

Luister muziek van Egbert Jan Louwerse

Specialisatie in Franse muziek

De laatste jaren specialiseerde Egbert Jan zich in het Franse repertoire, wat hem verschillende elementen van deze belangrijke muziek voor fluit deed doorgronden. Hij verbindt deze elementen en past zijn ontdekkingen toe in zijn fluitspel, zijn lesgeven, zijn onderzoek en zijn schrijven over deze muziek. Regelmatig wordt hij uitgenodigd hierover te spreken en les te geven, zoals recent op het Adams International Flutefestival en aan het Conservatorio Superior de Musica Oviedo (Spanje), Conservatorio Umberto Giordano Foggia (Italië), het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (België), Shenzhen school of music (China) en Academy of Music Katowice (Polen).

Op 13 juni 2015 ontving hij uit handen van de Franse Société Académique Arts-Sciences-Lettres in Parijs de onderscheiding Diplome de Medaille d'Argent voor zijn bijdrage aan de Franse muziek gedurende zijn carrière. Op 25 mei 2016 werd hij vanwege deze bijzondere onderscheiding door de Hanzehogeschool Groningen opgenomen in hun Walk of Fame.

In juni 2017 ontving Egbert Jan een Masters Degree aan het Conservatorium van Amsterdam met zijn thesis: Phrasing slurs in French Chambermusic for flute and piano from 1871, an effort in understanding the multi-implication of long phrasing slurs on performance practice in French chamber music for flute from 1871, focusing on the influence of Paul Taffanel. Uit dit onderzoek kwam

Egbert Jan Louwerse speelt de wereldpremière van Vilette

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Egbert Jan is regelmatig te gast op internationale festivals voor concerten en masterclasses, zoals het Orlando Festival, het Peter de Grote Festival 2014, City Proms Leeuwarden 2015, Festival Classique 2016 en Festival Fiatti 2019 Novara. Met harpiste Vera Kool ontving hij de eervolle uitnodiging voor de wereldberoemde Académie Musicale de Villecroze in Frankrijk in juni 2008.

Als componist zijn enkele van zijn werken uitgegeven bij Donemus en bij Edition MatchingArts (EMA).

Ster advertentie
Ster advertentie