Luistertip
AVROTROS

Nieuwe aflevering: Met de paplepel ingegoten

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe aflevering: Met de paplepel ingegoten

Sommige families lijken wel broedplaatsen voor klassieke muziektalenten. Binnen één gezin maken meerdere getalenteerde familieleden furore in de klassieke muziek. Wat is hun geheim? In de nieuwe podcast ‘Met de paplepel ingegoten’ gaat Selma van Dijk in gesprek met bekende muzikale families. Van kleins af aan werden zij, net als Selma, omringd door muziek. In de podcast, die op de Internationale Dag van het Gezin uitkomt, probeert ze te ontraadselen of de uitzonderlijke muzikaliteit te danken is aan aanleg of opvoeding, aan nature of nurture. Zit muziek maken gewoonweg in hun DNA of... is het met de paplepel ingegoten?

Selma van Dijk gaat thuis op bezoek bij de families Horsch, Fiselier, Zemtsov en Botma. Met hen gaat ze in gesprek over het gezinsleven, muziekeducatie en de druk van het vak. Ook haalt ze leuke anekdotes uit het verleden op, want een musicerend gezin komt voor bijzondere uitdagingen te staan.

Luister vanaf maandag 15 mei 2023 wekelijks naar een nieuwe aflevering via NPO Klassiek of via je favoriete podcastplatform.

Beluister de podcast "Met de paplepel ingegoten"

Met de paplepel ingegoten

Met de paplepel ingegoten

Aflevering 1 - Familie Horsch

In aflevering 1 spreekt Selma van Dijk met de familie Horsch: Gregor Horsch, Pascale Went, Caspar Horsch en Lucie Horsch.

#1 - Familie Horsch

Quote

Alles speelde zich in één kamer af beneden. Iemand was aan tafel zijn huiswerk aan het maken en de ander was aan het studeren. [...] Er zat geen dwang achter om te studeren, maar we hebben wel de omstandigheden gecreëerd, de mogelijkheid gecreëerd, dat er gestudeerd kón worden.

Gregor Horsch

foto: Joke Schut

Caspar Horsch (links boven), Gregor Horsch (links onder), Lucie Horsch (rechts boven), Pascale Went (rechts onder)

Aflevering 2 - Familie Fiselier

In aflevering 1 spreekt Selma van Dijk met de familie Fiselier: Marjolein Koetsier, Frans Fiselier en Maria Fiselier.

#2 - Familie Fiselier

Quote

We hebben vaak samen gezongen. Op een gegeven moment heb ik wel tijdens de concerten tegen Maria gezegd - dan zat ze iedere keer van ‘Pap’ dit en ‘Pap’ dat - weet je Maria, zeg maar gewoon Frans, dat is wel wat mooier...

Frans Fiselier

foto: Joke Schut

Marjolein Koetsier (links onder), Frans Fiselier (rechts onder) en Maria Fiselier (centraal boven)

#3 - Familie Zemtsov

Quote

"Als we als gezin samenspelen proberen we met z’n allen een zo mooi mogelijk resultaat te bereiken. Dana zegt dat het proces sneller gaat, maar het gaat ook langzamer. Als de repetitie om 10 uur begint, is het half elf, dan gaan we nog even koffie drinken." Dana Zemtsov: "Dan verliezen we meer tijd, maar in minder tijd doen we meer dan je zou doen met anderen."

Mikhail Zemtsov

foto: Eduardus Lee

(van links naar rechts) Liora Zemtsov, Mikhail Zemtsov, Julia Dinerstein, Dana Zemtsov

Selma van Dijk

Muziek is de rode draad in het leven van Selma van Dijk. Opgegroeid als dochter van een veelzijdig pianist, Louis van Dijk, hoorde ze thuis van jongs af aan muziek van Bach tot Beatles en van Mahler tot Miles Davis. Op zevenjarige leeftijd begon ze met vioolles, een schot in de roos, want uiteindelijk studeerde ze af op het Rotterdams Conservatorium als Docerend Musicus.

Tegenwoordig presenteert Selma iedere zondag het AVROTROS programma 'Het Zondagmiddagconcert' op NPO Klassiek.

Gerelateerde podcast

Met de paplepel ingegoten

Met de paplepel ingegoten

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie