Luistertip

Eerste aflevering nieuwe EO-podcast Scheppingsdrift bespreekt de zondeval

  1. Klassiekchevron right
  2. Eerste aflevering nieuwe EO-podcast Scheppingsdrift bespreekt de zondeval

Wat heeft de adamsappel met kunst te maken? Dat hoor je in de eerste aflevering van de NPO Radio 4 EO-podcast Scheppingsdrift. Of het schilderijen, beelden, muziek of films zijn, de verhalen uit de bijbel zijn door de eeuwen heen een rijke inspiratiebron geweest voor kunstenaars.

#1 - Zondeval

Scheppingsdrift

De podcast Scheppingsdrift koppelt een Bijbelverhaal aan klassieke en hedendaagse kunst. Presentator Allard Amelink en theoloog Alain Verheij gaan samen met kunstexperts op zoek naar de artistieke verbeelding van eeuwenoude Bijbelverhalen, aan de hand van muziek, literatuur, film en beeldende kunst.

De zondeval

De eerste aflevering gaat over de zondeval, een van de meest gekozen taferelen in met name oude kunst. Het is het moment in de Bijbelse geschiedenis dat Adam en Eva aten van de verboden vrucht. ‘De adamsappel bij mannen is de brok in de keel als herinnering aan de verboden vrucht uit het paradijs’, stelt Verheij. Over welke vrucht het precies was, verschillen de meningen. Maar het tafereel is een geliefd onderwerp voor schilderijen en films.

Kunst beter leren begrijpen

Lieke Wynia – conservator van Museum Catharijneconvent in Utrecht – en filmjournalist Rick de Gier kiezen een paar kunstwerken en films die geïnspireerd zijn op de Bijbelse zondeval. ‘Ons doel met deze podcast is dat we kunst beter leren begrijpen en op zoek gaan naar een nieuw perspectief voor een eeuwenoud Bijbelverhaal’, zegt Allard Amelink van Scheppingsdrift. Naast Wynia en De Gier komen ook Marjoleine de Vos en Ab Nieuwdorp aan het woord.

Uitgebreid achtergrond artikel over 'Zondeval'

Wil je meer informatie over de eerste aflevering? Presentator Allard Amelink heeft een uitgebreid achtergrondartikel geschreven over aflevering 1 'Zondeval'.

Scheppingsdrift is een podcast van de EO en NPO Radio 4. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. Telkens vormt een Bijbelverhaal het uitgangspunt. Beluister Scheppingsdrift via de website van NPO Radio 4, Spotify, Apple Podcasts of Google Podcasts

Ster advertentie
Ster advertentie