Luistertip

Messiah: de podcast

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Messiah: de podcast

De Messiah van Georg Friedrich Händel is één van de meest uitgevoerde werken uit de klassieke muziekgeschiedenis. Meestal staat hij rond kerstmis op het programma. Om extra te kunnen genieten van dit stuk, maken presentator Lex Bohlmeijer en dirigent en violist Johannes Leertouwer een vierdelige podcastserie waarin ze de geheimen van de Messiah proberen te ontrafelen.

Gerelateerde podcast

Messiah

Messiah

Wat maakt dit groots opgezette oratorium over leven, sterven en opstanding van Jezus zo geliefd bij luisteraars overal ter wereld? Hoe slaagde Händel erin vreugde en wanhoop, duisternis en licht, zonde en vergeving uit te drukken in haast goddelijke muziek?

Johannes Leertouwer is dé kenner

Johannes Leertouwer (1959) kent de Messiah als zijn broekzak. Hij voert het oratorium al jaren uit met zijn eigen orkest De Nieuwe Philharmonie. Hij is vertrouwd met elke noot van het werk. Leertouwer duikt in het meesterwerk, met zijn viool in de hand. Hij laat je luisteren als een musicus en kennismaken met alle fijnzinnige details. Zo noemt hij het bekende koorwerk For unto us a child is born een "sexy stukje, waar mannen en vrouwen over elkaar heen buitelen, want een kind krijg je niet alleen". Maar ook de grote lijn verliest hij niet uit het oog: "Dit stuk zegt ook iets over het hier en nu. Over de behoefte aan reiniging. Weg met alle flauwekul!" Na deze vierdelige podcast luister je met nieuwe oren naar de Messiah.

Ster advertentie
Ster advertentie