Luistertip

Nieuwe podcast: Levenslied - Op reis door de muziek

foto: Anna van Kooij
  1. Klassiekchevron right
  2. Nieuwe podcast: Levenslied - Op reis door de muziek

In de nieuwe podcast Levenslied nodigt schrijver, historicus en filosoof Philipp Blom je uit om mee op reis te gaan door de muziek; door de emoties van grote en kleine gebeurtenissen van vandaag, gezien en gespiegeld door eeuwen van muzikale reflectie en expressie.

De vijf afleveringen van Levenslied staan in het teken van Oorlog en Vrede. We kijken in de spiegel van de muziek, en naar de mogelijkheden die zij biedt om met de wanhoop en de hoop van ieder conflict om te gaan.

Aflevering 1 Waanzin

Het is een bron voor conflicten, en elke oorlog kent het: waanzin. De waanzin van het geweld, de haat, en het verlies van zekerheid, beschaving en hoop. En het leidt vaak tot geweld. Moord uit liefde en jaloezie, of uit verlangen naar macht en een kroon. Of waanzin door ziekte. Het is door de eeuwen heen in muziek vertaald, zoals door Carlo Gesualdo, Gaetano Donizetti en Franz Schubert.

Levenslied aflevering #1 - Levenslied

Aflevering 2 Dansen met de dood

Dansen aan de afgrond; dansen met de dood. Een idee dat vele componisten heeft gefascineerd, en dat begon al bij de Gregoriaanse traditie van vroege monniken. Hoe ga je om met de confrontatie met de dood. Wat voor rol speelt de pest bij het ontstaan van democratieën, en hoe zien we dat terug in de kunst. Via Franz Schubert en Maurice Ravel komen we uit bij Oscar Peterson, die danst op het plafond.

Levenslied aflevering #2 - Levenslied

foto: Human

Leer Philipp Blom, maker van deze podcast, beter kennen:

Hoe klassieke muziek iets vertelt over de oorlog in Oekraïne

Hoe klassieke muziek iets vertelt over de oorlog in Oekraïne

Ster advertentie
Ster advertentie