Luistertip

Kaïn en Abel centraal in tweede aflevering Scheppingsdrift

  1. Klassiekchevron right
  2. Kaïn en Abel centraal in tweede aflevering Scheppingsdrift

In de tweede aflevering van de EO-podcast Scheppingsdrift duiken we in een verhaal dat kort volgt op de zondeval. We hebben al God en de mens als tweetal gehad, daarna kregen we man en vrouw als tweetal, vervolgens de mens en de natuur. En nu is het tijd voor de mens en de medemens.

Cain and Abel uit de Genesis Suite van Darius Milhaud, 1945

De Frans-joodse componist Darius Milhaud maakte na de Tweede Wereldoorlog de Genesis Suite, een werk voor verteller, koor en orkest. Milhaud componeerde het stuk over Kaïn en Abel, o.m. Arnold Schönberg en Igor Stravinski namen andere verhalen uit het begin van Genesis voor hun rekening.

In het werk van Milhaud klinkt integraal het verhaal van Kaïn en Abel uit de King James-vertaling. Anders dan veel andere werken van Milhaud, Stravinski en Schönberg, is het een vrij toegankelijk, bijna filmisch werk.

Broederstrijd

De moord van Kaïn op Abel komt voort uit het feit dat Kaïn het niet kan verkroppen dat zijn offer niet aanvaard wordt door God en het offer van zijn broer wel. De klassieke uitleg is dat Kaïns offer niet deugde- 'hij deed en passant ook nog wat offer' – terwijl Abel zijn mooiste schaap uitzoekt. Dat is een theologische onderbouwing. Meer algemeen gaat het over twee broers die dingen naar de liefde van God, hun vader. Een broederstrijd dus.

In deze aflevering hoor je Ab Nieuwdorp, Alain Verheij, Allard Amelink en Marjoleine de Vos. Meer informatie over deze aflevering vind je op de website van de EO.

Ster advertentie
Ster advertentie