Luistertip
EO

Sander van den Houten: ‘Het orgel leeft en zingt’

foto: EOfoto: EO
  1. Klassiekchevron right
  2. Sander van den Houten: ‘Het orgel leeft en zingt’

In de nieuwste aflevering van de podcast ‘Alle Registers Open’ maakt Elsbeth Gruteke kennis met Sander van den Houten. Ze ontmoeten elkaar bij het Bätz-orgel in de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag. Sander groeide op in een muzikaal gezin en speelt vanaf zijn 8ste piano. Toen hij groot genoeg was om bij de pedalen te kunnen, koos hij voor het orgel. En met succes! Hij studeerde cum laude af aan het ArtEZ-conservatorium in Rotterdam.

Quote

Noten spelen kun je al snel, maar echt musiceren kost moeite en inspanning.

Sander van den Houten

Sander geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler.

Bätz-orgel

Het Bätz-orgel is een orgel waar Sander erg enthousiast van wordt. ‘Na twee weken vakantie mis ik het orgel al. Het is belangrijk dat je er met ziel en zaligheid op speelt. Het orgel leeft en zingt en je kunt er allerlei stijlen op spelen. Dat maakt het bijzonder.’ Ook zijn eigen stijl probeert hij zo afwisselend mogelijk te houden. Van Bach naar Gárdonyi, van klassiek naar jazz.

Quote

Ik vind dat je dat moet kunnen in zo’n divers orgelland als Nederland. En ik wil ook niet in een hokje gevangen zijn.

Sander van den Houten

Stamppotconcerten

Als veelzijdig organist timmert hij behoorlijk aan de weg. Hij bedenkt op ludieke wijze manieren om nieuw publiek te werven. Zo zijn er stamppotconcerten en ligt er een wijnproeverij in het verschiet. Ook verwerkt hij graag kleine ‘grapjes’ in zijn uitvoering. Als je goed luistert, hoor je bijvoorbeeld soms een ambulance in zijn spel voorbijkomen. ‘Je moet blijven proberen om mensen uit een andere hoek te bereiken’, aldus van den Houten. Momenteel volgt hij, naast zijn concertpraktijk, een opleiding tot beiaardier in Amersfoort.

Alle Registers Open - luister de aflevering

In deze aflevering speelt Sander van den Houten Invention in F-groot, BWV 779 van Bach, Toccata in d-klein ‘Dorische’ van Bach, Cantilena van Joseph Rheinberger, een eigen improvisatie op Psalm 149, Psalm 150 van Toon Hagen en Mozart's Changes van Zsolt Gárdonyi.

#2 - Sander van den Houten houdt van stamppotconcerten (S02)

Elsbeth vertelt kort waar de podcastaflevering over gaat:

Gerelateerde podcast

Alle Registers Open

Alle Registers Open

Ster advertentie
Ster advertentie