Luisteren

De Matthäus-Passion door Iván Fischer en het KCO

foto: Marco Borggrevefoto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. De Matthäus-Passion door Iván Fischer en het KCO

Of je nu klassiekemuziekliefhebber bent of niet, in Nederland kent vrijwel iedereen de Matthäus-Passion. Jaarlijks ontstaat in de maand voor Pasen een ware ‘Matthäus-gekte’. Elk dorp heeft zijn eigen uitvoering en een beetje grote concertzaal heeft er minstens twee of drie.

De eerste uitvoering van Johann Sebastian Bachs meesterwerk in Nederland was in Rotterdam in 1870. Amsterdam volgde in 1874. Met het Concertgebouworkest vestigde Willem Mengelberg in Amsterdam vervolgens een passietraditie die tot vandaag de dag voortduurt. De Matthäus-Passion is dan ook onlosmakelijk verbonden met het Concertgebouworkest en Het Concertgebouw. Maar dit jaar is anders dan anders, want alle geplande passie-uitvoeringen door orkesten, ensembles en ook amateurmusici zijn gecanceld. Terwijl juist nú veel mensen de behoefte hebben om troost te vinden in de Matthäus-Passion.

De Matthäus-Passion door het Koninklijk Concertgebouworkest

Het Concertgebouworkest streamde zaterdag 27 maart een bijzondere videoregistratie van de Matthäus-Passion door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Iván Fischer uit 2012. Deze opname is via de link hieronder terug te zien.

Fischer leidde het Koninklijk Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor, Nationaal Kinderkoor en diverse solisten in de traditionele Matthäus-Passion-uitvoering op Palmzondag 2012.

Zoals bij zijn eerste Matthäus-Passion bij het Koninklijk Concertgebouworkest in 2008 blijkt, is de dubbelkorigheid het essentiële muzikale aspect voor Fischers interpretatie. Het essentiële inhoudelijke aspect omschrijft hij als volgt: "Je kunt de Matthäus niet onreligieus doen, die kun je alleen vanuit een diep, universeel religieus gevoel benaderen." Wie Fischer enigszins kent, weet dat hij zich echter niet zal herhalen; hij zal nog dieper willen gaan.

Johann Sebastian Bach - Matthäus-Passion
Koninklijk Concertgebouworkest, Groot Omroepkoor en Nationaal Kinderkoor o.l.v. Iván Fischer
M.m.v. Mark Padmore, tenor (evangelist); Peter Harvey, bas (Christus); Maria Espada, sopraan; Ingeborg Danz, alt; Renate Arends, sopraan; Barbara Kozelj, mezzosopraan; Peter Gijsbertsen, tenor; Henk Neven, bas.

Opname van 1 april 2012, Concertgebouw Amsterdam

De Matthäus-Passion bij het Concertgebouworkest

De Matthäus op NPO Klassiek

Ontroerend en troostrijk. Het hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Klassiek in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie