Lekker luisteren

Album van de week: Per la notte di Natale

foto: Naxos
  1. Klassiekchevron right
  2. Album van de week: Per la notte di Natale

Lars Ulrik Mortensen leidt je met zijn ensemble Concerto Copenhagen door de behagelijke noten van deze Italiaanse kerstmuziek

Kerstvieringen zijn terug te leiden tot de joelfeesten die de Vikingen midden in de winter hielden. Op hun onovertroffen manier werd er geproost bij enorme vuren om het winterzonnewendefeest te vieren. De viering van de geboorte in Bethlehem die wij tegenwoordig vieren is wat dat betreft een stuk ingetogener en spiritueler. We weten niet of de Vikingen het kerstfeest met muziek vierden, maar kerstmuziek is al sinds de middeleeuwen een populaire traditie. Praktisch alle mensen over de hele wereld vieren de midwinter met speciale religieuze en culturele rituelen. Een tijd voor geschenken, versieringen, festiviteiten, kaarsen, bellen én speciale kerstmuziek.

In de 17e en 18e eeuw was Kerstmis de drukste tijd van het jaar voor kerkcomponisten. Elk jaar moest er regelmatig nieuwe kerstmuziek te horen zijn vol verschillende instrumenten, koren en solisten.
Op het nieuwe album van Concerto Copenhagen hoor je verschillende Concerti Grossi - te beginnen met de versie van Corelli die model stond voor de componisten Vivaldi en Locatelli en anderen.

Beluister het album van de week

Arcangelo Corelli; Giuseppe Torelli; Antonio Vivaldi; Francesco Manfredini & Pietro Locatelli
Concerto Copenhagen o.l.v. Lars Ulrik Mortensen
CD: Per la notte di Natale: Italian Christmas Concertos
NAXOS NX 4264

Ster advertentie
Ster advertentie