Klassiekers

Epische filmmuziek: 2000-2010

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 2000-2010

Vandaag zijn we aanbeland in de 'zeroes'. Het eerste decennium van de 21e eeuw. Het decennium van 9/11 en de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Het decennium waarin Google de wereld verovert en het voor het eerst mogelijk wordt om gemiste uitzendingen op televisie terug te kijken. Het decennium waarin alle neuzen, van kinderen én volwassenen in de Harry Potter boeken duiken en het 'tweede leven' van de Lord of the Rings-trilogie. En het decennium waarin de Britse dramafilm 'Atonement' in de bioscoop te zien was.

Typmachineklanken

Atonement is een Britse dramafilm uit 2007 onder regie van Joe Wright. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2001 van Ian McEwan. De hoofdrollen worden vertolkt door James McAvoy, als Robbie Turner, en Keira Knightley, als Cecilia Tallis. De film won een Oscar voor de beste oorspronkelijke filmmuziek gecomponeerd door Dario Marianelli. De muziek draagt bij aan het beleven én het herbeleven van het intrigrerende en indringende verhaal van de film: een jongen, genaamd Robbie, uit een eenvoudig milieu in het Engeland van de jaren' 30, wordt niet volledig geaccepteerd op het landhuis waar hij bevriend is met een van de dochters doe daar woont. Hij wordt uiteindelijk valselijk beschuldigd en eindigt in het leger van de Tweede Wereldoorlog. Hij probeert het te redden tot de evacuatie uit Duinkerke. Tegelijkertijd probeert tegenspeelster Briony het noodlot van Robbie te beïnvloeden door de tragische familiegeschiedenis te herschrijven en zo grip te krijgen op de fouten die zij heeft gemaakt. Het schrijven hoor je duidelijk terug in de muziek. Dario Marianelli gebruikt namelijk typmachineklanken!

Ab Nieuwdorp liet de volledige soundtrack van Atonement horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het decennium van special effects

Het nieuwe millennium bracht een nieuwe ontwikkeling met zich mee: computer-generated imagery (CGI). Het zou de filmindustrie bepalen. Waar het eerst nog standaard was om filmbeelden ‘gewoon’ met een camera op te nemen, begon in de jaren ’00 computertechnologie het over te nemen. Zo werd dit niet alleen het decennium van de grote computeranimatiefilms – denk aan Avatar, Finding Nemo, Ice Age, Shrek en Wall-E – maar ook van populaire fantasy-films. Harry Potter, Pirates of the Caribbean, Chronicles of Narnia en natuurlijk Lord of the Rings zijn inmiddels echte klassiekers. En zonder special effects zouden deze films lang niet zo magisch zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lord of the Rings: het verhaal

Regisseur Peter Jackson baseerde zijn filmtrilogie op het boek Lord of the Rings (In de ban van de ring) van de Engelsman J. R. R. Tolkien (1892-1973). De hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood) krijgt van zijn oom Bilbo (Ian Holm) beschikking over een ring. Dit blijkt de Ene Ring te zijn die onlosmakelijk verbonden is met zijn maker, de donkere heer Sauron. Om hem te verslaan moet de ring vernietigd worden, maar dat kan alleen in het hart van Saurons wereld: de Doemberg in Mordor. Zo begint Frodo met onder andere zijn beste vriend Sam (Sean Astin), de elf Legolas (Orlando Bloom) en de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) aan een gevaarlijke reis, waarbij ze steeds moeten ontsnappen aan Saurons handlangers en weerstand moeten bieden tegen de verleidelijke macht van de Ring.

De epische score van Howard Shore

Voor alle drie de films, The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003), componeerde de Canadees Howard Shore de muziek. In totaal bedacht hij meer dan honderd thema’s, die allemaal zijn verbonden met een personage, object of plaats. De melodieën en instrumentatie brengen de magische personages en uitgestrekte landschappen op een betoverende manier tot leven.

Shore won er drie Oscars, drie Grammy’s en een Golden Globe voor. Ook componeerde hij muziek voor de trilogie The Hobbit (2012-2014), de verfilming van Tolkiens gelijknamige boek.

Ab Nieuwdorp liet een deel van de soundtrack van The Lord of the Rings horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug:

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 komt er weer aan! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoor je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sluiten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

De Filmmuziek Top 50 van 2022 is bekend!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie