Klassiekers

Epische filmmuziek: 2000-2010

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 2000-2010

Een grootse trilogie met indrukwekkende beelden: Lord of the Rings (2001-2003) kun je met recht episch noemen. Maar bovenal de legendarische filmmuziek van Howard Shore staat in ieders oren gegrift.

Het decennium van special effects

Het nieuwe millennium bracht een nieuwe ontwikkeling met zich mee: computer-generated imagery (CGI). Het zou de filmindustrie bepalen. Waar het eerst nog standaard was om filmbeelden ‘gewoon’ met een camera op te nemen, begon in de jaren ’00 computertechnologie het over te nemen. Zo werd dit niet alleen het decennium van de grote computeranimatiefilms – denk aan Avatar, Finding Nemo, Ice Age, Shrek en Wall-E – maar ook van populaire fantasy-films. Harry Potter, Pirates of the Caribbean, Chronicles of Narnia en natuurlijk Lord of the Rings zijn inmiddels echte klassiekers. En zonder special effects zouden deze films lang niet zo magisch zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lord of the Rings: het verhaal

Regisseur Peter Jackson baseerde zijn filmtrilogie op het boek Lord of the Rings (In de ban van de ring) van de Engelsman J. R. R. Tolkien (1892-1973). De hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood) krijgt van zijn oom Bilbo (Ian Holm) beschikking over een ring. Dit blijkt de Ene Ring te zijn die onlosmakelijk verbonden is met zijn maker, de donkere heer Sauron. Om hem te verslaan moet de ring vernietigd worden, maar dat kan alleen in het hart van Saurons wereld: de Doemberg in Mordor. Zo begint Frodo met onder andere zijn beste vriend Sam (Sean Astin), de elf Legolas (Orlando Bloom) en de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) aan een gevaarlijke reis, waarbij ze steeds moeten ontsnappen aan Saurons handlangers en weerstand moeten bieden tegen de verleidelijke macht van de Ring.

De epische score van Howard Shore

Voor alle drie de films, The Fellowship of the Ring (2001), The Two Towers (2002) en The Return of the King (2003), componeerde de Canadees Howard Shore de muziek. In totaal bedacht hij meer dan honderd thema’s, die allemaal zijn verbonden met een personage, object of plaats. De melodieën en instrumentatie brengen de magische personages en uitgestrekte landschappen op een betoverende manier tot leven.

Shore won er drie Oscars, drie Grammy’s en een Golden Globe voor. Ook componeerde hij muziek voor de trilogie The Hobbit (2012-2014), de verfilming van Tolkiens gelijknamige boek.

Lees meer over Lord of the Rings

De volledige filmscore was te horen in De Klassieken op woensdag 3 maart. Gemist?! Bekijk & beluister via onderstaand fragment:

DKL Epische filmmuziek jaren '90


Ster advertentie
Ster advertentie