Klassiekers

Epische filmmuziek: 1980-1990

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 1980-1990

Epische Filmmuziek: de meest grootse, meeslepende, indrukwekkende orkestrale werken. 1980-1990: het decennium waarin de eerste hogesnelheidstrein, de TGV gaat rijden, en de commerciële televisie mét reclames zijn intrede doet. Het decennium waarin allemaal nieuwe technologische snufjes op de markt komen, zoals de eerste computers voor particulieren, de autotelefoon, de faxmachine en de walkman. En het is het decennium van de grote blockbuster films, als Star Wars en Indiana Jones.

Gerecyclede muziek in Out of Africa

Én het decennium van de film: Out of Africa, met in de hoofdrol: Meryl Streep en Robert Redford. De muziek voor Out of Africa is geschreven door de Engelse componist John Barry. Hij hergebruikte enkele muzikale motieven uit de low-budget science-fiction avonturenfilm Starcrash uit 1978, waarvoor hij eerder al muziek had gecomponeerd. Dit was een gouden zet, want de soundtrack voor Out of Africa leverde Barry een Oscar op en staat op de vijftiende plaats in de lijst van ‘de beste Amerikaanse filmmuziek’ van het American Film Institute. In de film werd ook bestaande muziek gebruikt, zoals het Klarinetconcert van Mozart en een aantal Afrikaanse traditionele liederen. Hans van den Boom liet enkele delen, gecomponeerd door John Barry, horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het begin van de moderne Amerikaanse filmmuziek

Als er één filmserie absolute wereldfaam heeft verworven, dan is het wel Star Wars. Al sinds in 1977 het eerste deel verscheen, kijken science-fiction-fans telkens reikhalzend uit naar het volgende deel. Niemand minder dan John Williams, Hollywoods beroemdste filmmuziekcomponist, tekende voor deze muziek.

Voor de eerste film wilde regisseur George Lucas The Planets gebruiken als muziek voor zijn Star Wars-films. Toen hij John Williams vroeg de muziek van Holst te bewerken voor de eerste film van de reeks, stelde Williams voor om nieuwe muziek te componeren, in de stijl van The Planets. Het werd één van de beroemdste en meest geliefde filmpartituren ooit. Niet alleen de muziek van Holst was een inspiratiebron voor de muziek van Star Wars. Met zestien uur aan muziek verspreid over zeven films, verbonden door meer dan vijftig thema’s of ‘leidmotief', is Richard Wagner nooit ver weg. Uiteindelijk schreef Williams voor negen Star Wars-films muziek die ook onafhankelijk van de beelden een eigen leven is gaan leiden in de concertzalen. Amerikanen noemen de Star Wars-muziek daarom ook graag ‘het begin van de moderne Amerikaanse filmmuziek’.

The Empire Strikes Back

Voor deze film introduceert John Williams nieuwe en inmiddels zeer bekende thema's als The Imperial March (Darth Vader's Theme) en Yoda's Theme. Voor deze nieuwe soundtrack won Williams twee Oscars en twee Golden Globe Awards.

Het verhaal:

Na de verwoesting van de Death Star in A New Hope zien we Darth Vader in dit vijfde deel verwoed op zoek gaan naar de geheime basis van de rebellen. De rebellen hebben inmiddels hun nieuwe basis op de ijsplaneet Hoth in gebruik en zijn druk met het verkennen van de omgeving. De duizenden robot-sondes die Darth Vader de ruimte in heeft gestuurd bereiken echter ook Hoth en al snel worden de rebellen ontdekt. Luke Skywalker (Mark Hamill), de held uit Episode IV, krijgt in een visioen van Obi-Wan Kenobi (Alec Guinness) te horen dat hij op zoek moet gaan naar Meester Yoda, die hem zal opleiden tot Jedi. Na de spannende evacuatie van de ijsbasis gaan Luke Skywalker en zijn vriend Han Solo (Harrison Ford) dus ieder hun eigen weg. Harrison en zijn tweede stuurman Chewbacca nemen de koppige Princess Leia mee aan boord en proberen uit de handen van het keizerrijk te blijven, terwijl Luke op zoek gaat naar de mysterieuze Joda. De jonge held zal na zijn training wellicht sterk genoeg zijn om een rechtstreekse confrontatie aan te gaan met Darth Vader. Luke houdt Vader namelijk verantwoordelijk voor de dood van zijn oom en tante en voor de dood van zijn vader. Gaandeweg zal blijken dat de hele situatie veel ingewikkelder ligt dan de op wraak beluste Luke ooit voor ogen kon houden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De volledige filmscore was te horen in De Klassieken. Luister het fragment hier terug:

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 komt er weer aan! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoor je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sluiten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

De Filmmuziek Top 50 van 2022 is bekend!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie