Klassiekers

Harry Potter: de leukste muzikale feitjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Harry Potter: de leukste muzikale feitjes

Muziek is een belangrijk onderdeel van de door J. K. Rowling geschetste magische wereld. In de boeken - maar zeker ook in de films. Want wie kent die eerste noten van Hedwig's Theme niet, uitgevoerd op de celesta? Tu-du-du-du-du-... We verzamelden de leukste muzikale feitjes uit zowel de boeken- als filmserie.

In 2018 was het precies 20 jaar geleden dat het eerste Harry Potter-boek van schrijfster J. K. Rowling, Harry Potter and the Philosopher's Stone, in de Nederlandse vertaling werd uitgebracht. Inmiddels is Harry Potter niet meer weg te denken uit het collectief geheugen. De Harry Potter-generatie die opgroeide met de boeken en films is inmiddels zelf volwassen en brengt de liefde voor de reeks over op de nieuwe generatie. Met de komst van de Fantastic Beasts-filmreeks (ook van de hand van Rowling) kent de tovenaarswereld een ware revival.

De voorliefde van Perkamentus

Al in het eerste boek van de Harry Potter-reeks komen we erachter dat het hoofd van Hogwarts (Zweinstein), professor Dumbledore (Perkamentus), gek is op kamermuziek. Bij de chocoladekikker die Harry eet zit een tovenaarskaart met de afbeelding van Perkamentus, waar zijn voorliefde voor het muziekgenre kenbaar wordt gemaakt. In datzelfde boek doet het schoolhoofd de fameuze uitspraak: "Ah, music, a magic beyond all we do here." Dit is exemplarisch voor de rest van de serie, waarin duidelijk wordt dat Perkamentus muziek ziet als een sterke kracht die iedereen kan samenbrengen. Zo moeten alle leerlingen het schoollied leren én zingen ze elke kerst sfeermakende kerstliederen in de Grote Zaal.

Quote

"Ah, music", he said, wiping his eyes. "A magic beyond all we do here!"

Professor Dumbledore in Harry Potter and the Philosopher's Stone

Een symfonie tijdens het Yule Ball

Deze verbindende kracht is extra zichtbaar in het vierde boek: Harry Potter and the Goblet of Fire. In dit boek organiseert Zweinstein een 'Yule Ball' (Kerstbal): een traditionele dansavond, gericht op het samenbrengen van verschillende magische scholen en leerlingen. Ook in de verfilming van het boek heeft het bal een grote rol. De muziek voor het bal werd geschreven door filmcomponist Patrick Doyle en uitgevoerd door het London Symphony Orchestra onder leiding van James Schearman. Doyle baseerde het thema van de muziek op Symfonie nr.3 van de Engelse componist Samuel Wesley. Tevens ontdekken we aan het einde van het bal dat tovenaars goed kunnen rocken: de magische rockband The Weird Sisters (De Witte Wieven) spelen in de film muziek op gitaar, luit, cello, doedelzak en drums.

De magische harp

In Harry Potter and the Philosopher’s Stone ontdekken Harry, Ron en Hermione (Hermelien) dat in de gangen van Hogwarts een driekoppige hond de ingang tot de kelder van de school bewaakt. Deze hond, genaamd Fluffy (Pluisje), heeft één zwakte: hij kan niet wakker blijven als er muziek wordt gespeeld. De hond wordt in slaap gehouden door een harp. Dit is gebaseerd op het verhaal van Jaap en de Bonenstaak, waarbij de magische harp van Jaap de reus in slaap houdt. Fluffy’s Harp is één van de delen uit de soundtrack van de film, geschreven door filmcomponist John Williams.

Meer magische muziek

Niet alleen Fluffy werd in slaap gehouden door muziek - later in de boekenreeks is er weer sprake van bezwerende muziek. Op 12 Grimmauld Place (Grimboudplein 12), het huis van de familie Black (Zwarts), wordt een klein muziekdoosje gevonden. Dit doosje speelt een sinister muziekje, dat elke luisteraar in een magische slaap laat vallen. Het gebruik van magische instrumenten doet denken aan de opera Die Zauberflöte van Mozart, waarin een magische fluit én een magisch glockenspiel (een soort xylofoon uit de instrumentengroep der idiofonen) mensen kan betoveren.

Quote

Jus' play a bit ‘music an’ he’ll go straight off ter sleep.

Hagrid over Fluffy, de driekoppige hond

De rol van de celesta

Over de groep der idiofonen gesproken: de celesta, tevens een instrument uit die groep, heeft een heel grote rol in de filmmuziek van Harry Potter. Luister maar eens naar de eerste noten van Hedwig's Theme, het belangrijkste en bekendste thema uit de films. Welk instrument denk je dat dat is? Precies!

Wist je dat...

  • de tovenaarswereld een eigen radiozender heeft? De zender heet Wizarding Wireless Network/WWN (Magische Omroep Stichting/MOS) en is enkel te ontvangen door middel van magie.
  • er een klassieke componist is in de tovenaarswereld? Musidora Barkwith (Musidora Blafstra) componeerde de ‘Wizarding Suite’, met een exploderende tub als onderdeel van het werk. In 1902 werd het werk verboden, nadat het dak van het theater eraf werd geblazen.
  • de soundtracks van de Harry Potter-films door vier verschillende componisten werd geschreven? Bij de eerste drie films schreef John Williams de muziek, de vierde werd van muziek voorzien door Patrick Doyle, de vijfde en zesde door Nicholas Hooper en de laatste twee door Alexandre Desplat. Vrijwel alle muziek werd ingespeeld door het London Symphony Orchestra, behalve de vijfde en zesde - daar zat het Chamber Orchestra of London achter de microfoon.

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie