Naar homepage
Klassiekers

Epische filmmuziek: 1990-2000

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 1990-2000

In de jaren '90 zijn ontelbaar iconische films uitgebracht. Welke film kies je dan voor deze tijdlijn? Na lang wikken en wegen is de keuze van Ab Nieuwdorp gevallen op The English Patient (1996) gebaseerd op de gelijknamige roman van Michael Ondaatje uit 1992. Een film met muziek van Gabriel Yared.

Gabriel Yared

De in Frankrijk woonachtige componist Gabriel Yared begon als componist arrangeur & producent voor verschillende franse artiesten. Op een gegeven moment stortte hij zich volledig op filmmuziek. Yared houdt ervan je oren op de proef te stellen. Zijn eerste filmmuziek componeerde hij voor de film "Sauve Qui Peut (La Vie)" (1979). Hij schreef alsof hij werkte met een orkest, maar hij liet het uitvoeren door uitsluitend synthesizers. Vrij nieuwe instrumenten in die tijd. Zijn muziek bij de film The English Patient is een van zijn meest gewaardeerde prestaties, waarvoor hij ook een Oscar kreeg!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

4 hints

Voor het schrijven van de muziek bij de film The English Patient kreeg Yared 4 hints van regisseur, Anthony Minghella:
1. Giacomo Puccini
2. Johan Sebastian Bach
3. Midden-Oosten (tevens de geboorteregio van Yared (Beiroet))
4. Een opname van een Hongaars-Turks lied: Szerelem, szerelem (Liefde, Liefde)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het kostte hem twee maanden om de ouverture voor de film te voltooien, het deel dat the main theme bevat. De Arabische invloed wordt onder andere verklankt door een Kanun.

Goldberg Variaties

Aanvankelijk wilde de regisseur de Aria uit de Goldberg Variaties van Johann Sebastian Bach gebruiken bij een scène, maar dat bleek in de praktijk toch niet te werken. Daarom werd aan Gabriel Yared gevraagd vergelijkbare muziek te schrijven, als een ode aan Bach. Ook dit was een enorme uitdaging voor Yared en het kostte hem dan ook zes maanden de muziek te schrijven. In de film is zijn compositie gemixt met het lied Szerelem, Szerelem wat resulteert in een ontroerende en overweldigende mix van stijlen.

Het Verhaal

Het verhaal speelt zich af tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog in een veldhospitaal in Toscane, Italië. Daar ligt een ernstig verbrande en stervende piloot, gevonden in een vliegtuigwrak. De patiënt heeft geheugenverlies en geen legitimatie, en is door zijn accent enkel bekend als de "Engelse patiënt". Hij wordt verzorgd door verpleegster Hana. Als het hospitaal geëvacueerd moet worden, besluit Hana met de Engelse patiënt achter te blijven, aangezien hij in zijn conditie niet te ver mag reizen. Langzaam komt zijn geheugen weer terug: hij blijkt de Hongaarse graaf László Almásy te zijn, een onderzoeker. László raakt betrokken in een web van bedrog en tragiek.

"Een film die ik op de een of andere manier altijd associeer met afscheid nemen. Melancholische muziek. Voor het eerst gezien in bioscoop The Watershed in Bristol." - Ab Nieuwdorp

De volledige filmscore was te horen in De Klassieken op dinsdag 2 maart. Gemist? Bekijk & beluister onderstaande video:

DKL Epische Filmmuziek 2-3-2021 jaren '90

Ster advertentie
Ster advertentie