Naar homepage
Klassiekers

Epische filmmuziek: 1970-1980

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 1970-1980

Het is nog altijd een van de beroemdste films aller tijden: The Godfather uit 1972. Een tweede (1974) en derde deel (1990) bleven niet uit. Net zo beroemd is Nino Rota's beroemde score voor deze gangsterfranchise. Ondanks enig gesteggel won hij er uiteindelijk een Oscar voor!

Het verhaal van The Godfather

Het verhaal van maffiafamilie Corleone, gebaseerd op het boek van Mario Puzo, werd in drie delen verfilmd. In het eerste deel zien we Don Vito Corleone. Hij staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in New York. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarin brave zoon Michael Corleone meegesleurd wordt.

De tweede film, die uitkwam in 1974, is minstens even sterk is als het origineel. Coppola splitste het verhaal op in twee verhaallijnen. In de ene zien we hoe Michael - de nieuwe Godfather - steeds cynischer, ongevoeliger, en gewelddadiger wordt. In een parallelle montage volgen we zijn vader Vito die aan het begin van de twintigste eeuw probeert zijn van Sicilië naar Amerika geëmigreerde familie te onderhouden.

Het minder gewaardeerde derde deel ging pas in 1990 in première en laat zien hoe Michael Corleone, op latere leeftijd, probeert de zaken legitiem te maken, maar toch gedwongen wordt om zijn toevlucht te nemen tot moord en corruptie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beelden en muziek uit The Godfather I

Muziek in The Godfather

De Amerikaanse filmregisseur wilde dat de muziek duister, spannend en Italiaans zou klinken. Hij stond erop dat de Italiaanse filmcomponist Nino Rota de score maakte voor zijn film, omdat hij die Italiaanse feel goed zou weten te vangen. Rota componeerde tot dan toe voor Italiaanse films. Voor The Godfather synthetiseerde hij nieuwe muziek én nam hij een aantal delen uit zijn Fortunella-score (1958) om dat Italiaanse gevoel te creëren en om de tragische, spannende scènes van passende achtergrondmuziek te voorzien. Door zijn composities voor de trilogie werd Rota wereldberoemd.

Luister naar de soundtrack en enkele thema's, gespeeld door het Metropole Orkest o.l.v. Vince Mendoza.

Toch nog een Oscar voor Nino Rota

De muziek in de eerste Godfather-film werd getipt voor een Oscar, totdat duidelijk werd de score bestond uit eigen werk dat hij eerder had geschreven en bewerkt. Hij won alsnog een Oscar met zijn muziek voor The Godfather II. Rota stond erom bekend dat hij zijn eigen werk of die van anderen graag citeerde in nieuwe werken. De score voor The Godfather II staat op plek vijf staat in de lijst ‘Beste filmscores aller tijden’ van The American Film Institute.

Meer over Nino Rota

De volledige filmscore was te horen in De Klassieken op vrijdag 26 februari. Gemist? Kijk & beluister onderstaande video:

Ster advertentie
Ster advertentie