Naar homepage
Klassiekers

Epische filmmuziek: 2020

  1. Klassiekchevron right
  2. Epische filmmuziek: 2020

We zijn aangekomen bij het staartje van de Epische Filmmuziek Tijdlijn: het decennium 2020. Een decennium waar we natuurlijk pas net aan zijn begonnen. En ook nog eens een tijd waarin veel films niet worden uitgebracht vanwege het sluiten van bioscopen en filmhuizen door de corona-pandemie. Maar ondanks dat is er ook in dit decennium al veel moois te vinden, waaronder de nostalgische en warme muziek bij de film The Personal History of David Copperfield.

Christopher Willis

De muziek is gecomponeerd door Christopher Willis, geboren in 1978 in Australië en opgegroeid in Groot-Brittanië. Als musicoloog heeft hij zich gespecialiseerd in muziek van de achttiende eeuw, in het bijzonder Domenico Scarlatti. In 2007 verhuisde hij naar Californië om zijn carrière als filmmuziek-componist te bevorderen. Hij componeert voor televisie, games & films. Met name op het gebied van animatie behaalde hij snel succes. Zo schreef hij meermaals muziek bij 'Disney shorts': korte Disney films.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Charles Dickens

The Personal History of David Copperfield is gebaseerd op de Victoriaanse roman David Copperfield van Charles Dickens uit 1850. Zowel vóór als ná David Copperfield schreef Dickens 7 andere romans. David Copperfield is dus letterlijk het middelpunt van Dickens oeuvre. Ook schijnt het zijn favoriete boek te zijn geweest.

Romantische traditie

De muziek weerspiegelt een romantische stijl. Dit past ook bij de werkwijze van componist Christopher Willis, die vaak 'citeert' uit klassieke muziektradities. De film vraagt om niet al te gekke muziek, aldus Willis, want het verhaal bevat al vele extravagante karakters. Hij wilde juist alles op een magische manier met elkaar verbinden en daarnaast met de muziek hints geven over het verloop van het leven van de hoofdrolspeler. Dit doet hij door viool-, altviool- en cellosolo's als een web in elkaar te laten overlopen. De muziek is opgenomen met het Londense Aurora Orchestra.

De wereldpremière van de film vond plaats op 5 september 2019 tijdens het filmfestival in Toronto. Vanaf 17 september 2020 was de film te zien in de Nederlandse filmtheaters. Het verhaal volgt het leven van David Copperfield, een jongen die een kille relatie heeft met zijn gemene stiefvader, die hem naar Londen wegstuurt. Na de dood van zijn moeder besluit David naar zijn excentrieke tante te reizen.

De volledige filmscore was te horen in De Klassieken op vrijdag 5 maart. Gemist?! Bekijk & beluister terug via fragment:

Ster advertentie
Ster advertentie