Klassieke Top 400

De roep om vrede in de Klassieke Top 400

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. De roep om vrede in de Klassieke Top 400

Dit jaar is voor de Klassieke Top 400 massaal gestemd op de vredesmuziek van Karl Jenkins. The Armed Man: A Mass for Peace en The peacemakers staan dit jaar op plek 25 en 125. Daarmee lijken veel stemmers de wens om vrede te hebben uitgesproken.

De Welshe componist Karl Jenkins schreef The Armed Man: A Mass for Peace in 1999. Het stuk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo-oorlog (1998-1999). Het is een compositie voor solisten, koor en orkest. Dit jaar staat het stuk op plek 25, een stijging van 19 posities ten opzichte van vorig jaar!

Waarom mensen kozen voor The Armed Man: A Mass for Peace

Quote

Zeker in deze onzekere tijden een stuk om nog eens goed naar te luisteren.

Quote

Bezing de vrede! Geweldig hard nodig.

Quote

Deze muziek verbindt mensen van verschillende religies met elkaar. Het is een oproep tot respect en universele vrede met elkaar.

Quote

Zo passend in deze tijd van oorlog, droogte, regen en virussen. Een tijd waarin de hele woelende mensenmassa zoekt naar vrede maar ondergedompeld wordt in onrust. Ik hoor er alle mensen en geloven in, roepen om dezelfde rust. En ik zoek mee!.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2012 ging The Peacemakers in première: een ode aan mensen die streven naar wereldvrede. Op de albumhoes staan dan ook de meest spraakmakende vredestichters afgebeeld: Moeder Theresa, Martin Luther King, Ghandi, Nelson Mandela en de Dalai Lama. Dit jaar is dit indrukwekkende koorstuk naar de 125e plek gestemd, een stijging van 32 posities.

foto: Boosey & Hawkes

Waarom het publiek stemde op The Peacemakers

Quote

Ook The Peacemakers zou verplichte stof moeten zijn. Helaas nog steeds zo afschuwelijk actueel. Het wordt tijd dat we als mensheid eindelijk iets leren.

Quote

Intrigerende muziek die tot luisteren aanzet en schreeuwend uitnodigt tot diepe reflectie.

Quote

Niet omdat ik veel weet over klassieke muziek, maar wel een trouwe Radio 4-luisteraar ben, heb ik deze keer gekozen voor stukken die met VREDE te maken hebben, niet alleen vanwege de situatie in Oekraïne, maar wereldwijd. Er wordt op veel plekken in de wereld strijd gevoerd en ik wil middels mijn keuzes een sprankje hoop bieden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De complete Klassieke Top 400 van 2022

De Klassieke Top 400: bekijk de lijst

De Klassieke Top 400: bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie