Klassieke Top 400

NPO Radio 4 Klassieke Top 400 2022 in de media

foto: BNNVARA
  1. Klassiekchevron right
  2. NPO Radio 4 Klassieke Top 400 2022 in de media

De Klassieke Top 400 gaat ook buiten NPO Radio 4 zeker niet ongemerkt voorbij! Jet schoof aan bij Khalid & Sophie en Ab was te horen bij de collega's van NPO Radio 1. En Sander speelde live bij Tijd voor MAX!

Jet Berkhout bij Khalid & Sophie

Vlák voor het sluiten van de stembussen schoof De Muziekfabriek-presentator Jet Berkhout aan bij Khalid & Sophie. Ze vertelde Sophie Hilbrand onder andere over de populariteit van Nimrod uit Edward Elgars Enigma Variaties. "Na het overlijden van Koningin Elizabeth werd dit muziekstuk wereldwijd gespeeld ter nagedachtenis." Bekijk hieronder het fragment:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik vind het leuk als er beweging in de lijst zit en als je het sentiment van het jaar kan proeven", zei Jet in de talkshow. Ze vertelde over de jonge, nog levende, artiesten die de lijst zijn binnengekomen, zoals Lavinia Meijer en Iris Hond. "Wat ook bijzonder is, is dat de oorlogssituatie ook doorklinkt in de lijst", aldus Jet. "Bijvoorbeeld door twee stukken van Karl Jenkins, A mass for peace en The Peacemakers. Maar ook Uit de Nieuwe Wereld van Antonín Dvořák."

Kijk hieronder het hele gesprek van Jet in Khalid & Sophie terug, vanaf 19min45:

Ab Nieuwdorp in Nieuws & Co

De Klassieken-presentator Ab Nieuwdorp was te gast bij Nadia Moussaid in Nieuws & Co op NPO Radio 1. Daar vertelde hij over de verschuivingen in de lijst. "Het is een mooie ontwikkeling. Muziek staat dichtbij de luisteraar. Er staan componisten in die hun eigen werk uitvoeren. Die kan je dus 'in het wild' tegenkomen in de concertzalen."

Als opvallende nieuwe binnenkomer noemde Ab De Heks van Almen. "Het stuk is tijdens de stemweek geplugd door mensen uit de Achterhoek." Ook de hedendaagse componist Lavinia Meijer werd besproken. "Zij heeft samengewerkt met Philip Glass en Ludovico Einaudi en ze is zelf ook gaan componeren. Het mooie is dat ze de rust opzoekt in haar composities en dat wordt gewaardeerd door onze luisteraars."

Kijk hieronder het hele gesprek van Ab terug:

Ab Nieuwdorp bij Nieuws & Co op NPO Radio 1

Sander Zwiep in Tijd voor MAX

Maatwerk-presentator Sander Zwiep schoof aan bij Sybrand Niessen en Martine van Os in Tijd voor MAX. Hij blikte terug op de tour van de stembus door Nederland én speelde zelf een paar highlights uit de Klassieke Top 400. Een bus besturen, presenteren én live piano spelen: Sander draait er z'n hand niet voor om!

Bekijk de aflevering hieronder (vanaf 31'05)

Sander Zwiep in Tijd voor MAX

Ster advertentie
Ster advertentie