Klassiek

Klassieke muziek-tips voor de Kindermuziekweek 2022

foto: Focuss22 (via Kindermuziekweek)foto: Focuss22 (via Kindermuziekweek)
  1. Klassiekchevron right
  2. Klassieke muziek-tips voor de Kindermuziekweek 2022

De Kindermuziekweek komt er weer aan: Nederland staat vanaf 1 tot en met 10 april in het teken van live muziek voor kinderen. "In concertzalen en theaters, op scholen en kinderdagverblijven, in bibliotheken en op muziekscholen brengen we ieder kind in aanraking met muziek", schrijft de organisatie van de Kindermuziekweek. Dat moedigen we natuurlijk van harte aan! We geven je graag tips voor activiteiten waar je aan mee kunt doen met je (klein)kinderen, want er is ook veel aandacht voor klassieke muziek.

Muziekles is goed voor de hersenontwikkeling van kinderen. Zo schrijft NPO Focus: bij kinderen die een muziekinstrument leren spelen, wordt de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft versterkt. Daardoor kunnen de hersenhelften tijdens hun ontwikkeling beter met elkaar communiceren, wat bijvoorbeeld belangrijk is voor het afstemmen van gedrag en emoties.

Klassiek muziek tijdens de Kindermuziekweek

Tijdens de Kindermuziekweek is er veel te doen. Online en op locatie, van workshops tot concerten, en van pop tot klassieke muziek. Graag geven we je een paar tips voor activiteiten rond klassieke muziek:

Expeditie Orkest: Een symfonieorkest: wat is dat precies? Welke instrumenten spelen er mee en hoe zijn ze gemaakt? Leer het op Expeditie Orkest (een online-productie van philharmonie zuidnederland in co-productie met Jeugdtheatergezelschap Het Laagland).

Workshop instrumenten bouwen: Zelf een viool, trompet, of gitaar bouwen? Tijdens de Kindermuziekweek kan dat op zaterdag 2 en zondag 3 april in de Doelen!

Britten’s Got Talent: Britten’s Got Talent is het feestelijke concert van het populaire Britten Jeugdstrijkorkest met de winnaars van het tweejaarlijkse Britten Vioolconcours 2022 en het Britten Contrabasconcours 2022. Een unieke combinatie!

Workshop componeren: Wat is er nou bijzonderder dan zelf een stukje muziek componeren? Onder leiding van echte componist Anne-Maartje Lemereis ga je je eigen stukje muziek maken.

Voorstelling Peter en de Wolf door Amsterdam Wind Quintet: In Peter en de Wolf worden de dieren en mensen door een eigen instrument uitgebeeld: De vogel wordt gespeeld door de fluit, de eend door de hobo, de kat door de klarinet, de wolf door de hoorn en opa wordt gespeeld door de fagot.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klassiek Karweitje

Klassieke muziek kan kinderen helpen om hun creativiteit te stimuleren en te onderzoeken. Ab Nieuwdorp kroop in maart en april 2020 in De Klassieken in de rol van schoolmeester. In de rubriek De Klassieken Kids liet hij een mooi en interessant muziekstuk horen, gevolgd door een korte ‘huiswerk’-opdracht: een Klassiek Karweitje!

Bekijk op deze pagina alle opdrachtjes, inclusief toelichting door Ab:

De Klassieken Kids: Meester Ab Nieuwdorp geeft les in klassieke muziek

De Klassieken Kids: Meester Ab Nieuwdorp geeft les in klassieke muziek

Nog meer klassieke tips

Op zoek naar een leuk filmpje, een Klassiek Karweitje of gewoon lekkere klassieke muziek om naar te luisteren? Kinderen hoeven zich niet te vervelen! Op deze pagina geven we je een overzicht van interessante filmpjes en spelletjes voor alle kinderen die van muziek houden: npoklassiek.nl/kids

In dit artikel hebben we een Top 10 gemaakt van muziek die je kunt luisteren met je kind: npoklassiek.nl/muziek-voor-kinderen

Ster advertentie
Ster advertentie