Klassiek voor elk moment

Toplijsten: de 10 mooiste van Arvo Pärt

foto: Kalju Suur / National Archives of Estoniafoto: Kalju Suur / National Archives of Estonia
  1. Klassiekchevron right
  2. Toplijsten: de 10 mooiste van Arvo Pärt

De hedendaagse Estse componist Arvo Pärt is geliefd om zijn diepzinnige en minimalistische muziekstukken. Beluister hier 10 van zijn mooiste werken.

1. Spiegel im Spiegel

Dit muziekstuk is misschien wel het bekendste werk van Pärt. De piano klinkt alsof ‘ie niet meer uit toetsen en snaren bestaat, maar uit klokjes.

2. Da pacem Domine

Pärt schreef deze hymne als reactie op de aanslagen in Madrid op 11 maart 2004.

3. Fratres

Fratres is een compositie die in verschillende instrumentaties bestaat. Volgens Pärt ligt de essentie van het muziekstuk namelijk in de noten, en niet in de instrumenten.

4. Magnificat

Pärt componeerde dit 5-stemmige werk in 1989. Het is geschreven in de zogeheten 'tintinnabuli-stijl', die aan het geluid van klokken doet denken.

5. Nunc dimittis

Nunc dimittis is Arvo Pärts zetting van de Bijbelse lofzang van Simeon.

6. Cantus in memory of Benjamin Britten

Pärt was zo diep geraakt door het overlijden van de Engelse componist Benjamin Britten in 1976, dat hij het orkeststuk waar hij op dat moment mee bezig was, aan hem opdroeg.

7. Summa

Tot 1976 schreef Arvo Pärt in een moderne, avant-gardistische stijl. Na die tijd sloeg hij een nieuwe weg in en klonken zijn werken eenvoudiger en toegankelijker. Summa is één van de eerste werken uit die nieuwe fase.

8. Für Alina

Für Alina is een kort pianostuk dat Pärt in 1976 componeerde voor Alina, de dochter van een familievriend.

9. Kanon pokajanen

Kanon pokajanen is een canon op oosters-orthodoxe teksten over boetedoening. Pärt schreef het werk voor het 750-jarig bestaan van de Keulse Dom.

10. Tabula rasa

Tabula rasa betekent letterlijk 'schone lei'. Het is een mystiek en minimalistisch werk voor twee violen, strijkorkest en een geprepareerde piano.

Ster advertentie
Ster advertentie