Klassiek viert de zomer

Klassiek viert de zomer met Lestari Scholtes

  1. Klassiekchevron right
  2. Klassiek viert de zomer met Lestari Scholtes

In de zomer verleggen we onze grenzen. Ook muzikanten trekken eropuit, op zoek naar inspiratie en muzikaal avontuur.

Half-Indonesisch
In deze aflevering ontmoet presentator Floris Kortie pianiste Lestari Scholtes. Als half-Indonesische heeft Lestari nog nooit gamelanmuziek gespeeld, maar daar komt nu verandering in.

Horowitz
Al van jongs af aan is Lestari gefascineerd door de klank van de piano. Nadat ze als vijf-jarige op het NOS Journaal het bericht van het overlijden van de grote Vladimir Horowitz zag, wist ze het zeker: ik wil piano spelen! Ze studeerde af aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en is sindsdien professioneel musicus. Het dichtstbij gamelan kwam ze tot nu toe door het pianostuk Pagodes van de Claude Debussy. Deze was in 1900 in aanraking gekomen met de gamelanmuziek toen hij op het Wereldtentoonstelling in Parijs rond liep.

Gamelanorkest
Van haar Indonesische grootouders kreeg Lestari ooit een klein gamelan-instrumentje: de angklung. Hoog tijd om haar in contact te brengen met de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur, die sinds haar 11de in Nederland woont en hier de gamelanmuziek heeft omarmd. Zij neemt Lestari mee naar het Gamelan Huis in Amsterdam. Daar leert Lestari de ‘slenthem’ te bespelen en zal ze uiteindelijk meedoen in een gamelanorkest.


Klassiek viert de zomer
In Klassiek viert de zomer volgen we tien super getalenteerde musici in hun fascinatie voor een andere muzikale wereld. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen gaan deze jonge avontuurlijke musici op zoek naar de oorsprong van hun favoriete muziek. Zo duikt o.a. een jonge operazangeres in de zwarte roots van George Gershwins muziek en zingt zij samen met een gospelkoor het geliefde Summertime. Klassiek viert de zomer bekijk je van 16 juli t/m 17 augustus, iedere maandag en vrijdag om 22.35 uur op NPO 2. Aansluitend zie je op NPO 2 extra (themakanaal) optredens of documentaires uit de betreffende muziekstijl.

Omslagfoto: Merlijn Doomernik

Ster advertentie
Ster advertentie