Naar homepage
Interessant

Wat is de Matthäus-Passion?

  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is de Matthäus-Passion?

De Matthäus-Passion is een oratorium (groot muziekstuk) gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is in Nederland een van zijn bekendste composities. Op 21 maart zou de Matthaüs-Passion in een nieuw jasje opgevoerd worden door ruim 800 zangers en zangeressen in Rotterdam Ahoy, maar als gevolg van het coronavirus is dit evenement gecanceld. Maar wat is de Matthäus-Passion precies en waar gaat dit beroemde muziekstuk nu eigenlijk over?

Inhoud Matthäus-Passion

De Matthäus-Passion vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus zoals dat is beschreven in het Evangelie van Mattëus. In de Matthäus-Passion is Jezus vooral een mens dat verschrikking na verschrikking meemaakt: marteling, verraad door zijn dierbaren, en sterven in eenzaamheid doordat zijn vader hem heeft verlaten. Een intens verhaal dat nog steeds aanspreekt. Want of je nu gelovig of niet gelovig bent, het verhaal goed kent of niet, of veel of weinig weet over klassieke muziek, de Matthäus zit vol menselijke en emotionele thema's die iedereen herkent. Iedereen kan geraakt worden door de enorme zeggingskracht van Bachs muziek.

Luistertip: Matthäus-podcast

Bijna 300 jaar oud

Bach componeerde de Matthäus voor de kerkdienst op Goede Vrijdag. Over het moment waarop de Matthäus voor het eerst geklonken heeft, zijn de geleerden het niet helemaal eens. Het zou kunnen dat Bach het werk in 1728 componeerde en dat het voor het eerst werd uitgevoerd op Goede Vrijdag op 15 april 1729 in de Thomaskirche in Leipzig. Maar er wordt ook gezegd dat de Matthäus al tussen 1725 en 1728 voor het eerst in die kerk werd uitgevoerd. In de jaren na de eerste uitvoering paste Bach het werk in ieder geval nog een aantal keren aan.

Meer Bach? Luister naar de podcast 'Bach van de Dag'

Populair

Na Bachs dood in 1750 raakte het werk in vergetelheid. Het zou ruim honderd jaar duren voordat Felix Mendelssohn de Matthäus herontdekte en in Berlijn liet uitvoeren voor een uitzinnig publiek. Sindsdien is de Matthäus niet meer weg te denken uit het muziekleven, ook en vooral in Nederland. Al in 1870 klonk de eerste Matthäus-Passion in ons land, en sinds 1899 ging Willem Mengelberg het werk als vanzelfsprekend jaarlijks uitvoeren. Vaandeldrager van deze rijke traditie is De Nederlandse Bachvereniging, die sinds 1922 uitvoeringen verzorgt in onder andere de Grote Kerk in Naarden. Funfact: Als je de originele Matthaüs-Passion wilt zingen, ben je zo'n 2,5 tot 3 uur bezig! De EO heeft het muziekstuk teruggebracht tot 1,5 uur voor het 'Matthäus aan de Maas'-concert in Rotterdam Ahoy (uitzending 10 april op NPO 2).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeilijk om te zingen

BEAM-redacteur Wilke werd door haar collega’s verrast met een deelname aan Matthäus-Passion (zie video hieronder ↓). Intussen is ze hard aan het oefenen, want dit muziekstuk is dus niet zomaar iets. Er zijn veel verschillende partijen: solisten, sopranen, alten, tenoren, bassen en – niet onbelangrijk – er wordt gezongen in het Duits. Je kunt haar avonturen volgen wie onze stories op Instagram (@nporadio4).

Verrassing voor Wilke

Zou je 'Erbarme Dich' zelf willen spelen? NPO Radio 4 heeft een prachtige 'Speel mee'-editie samengesteld voor 'Erbarme Dich'. Zo kun jij zelf de koorleden begeleiden op blokfluit, saxofoon, altviool of een de andere 10 instrumenten.

Speel Mee met 'Erbarme Dich'

Wil je meer weten over de Matthäus, check dan ook deze artikelen:

Ster advertentie
Ster advertentie