Interessant
KRO-NCRV

Matthäus-Passion en meer: deze uitvoeringen mag je niet missen

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Matthäus-Passion en meer: deze uitvoeringen mag je niet missen

Het is en blijft een diepgewortelde Nederlandse traditie in de aanloop naar Pasen: de Matthäus-Passion. Tientallen, misschien wel, honderden uitvoeringen zijn er in deze tijd van het jaar. Wat mag je niet missen? Muzieksamensteller Pieter van Nes gidst je door de uitvoeringen. En hij heeft meer aanraders dan Matthäus voor je. "Ik kwam hele bijzondere eigentijdse producties tegen", zei hij bij de Ochtend. Luister of lees het hieronder.

Luister hier het gesprek met Muzieksamensteller Pieter van Nes terug

1. De Bachvereniging

"Elke uitvoering heeft natuurlijk iets bijzonders", zegt Van Nes. "Maar de Bachvereniging, daar kun je niet omheen. "Zij maken een hele tour en zijn echt in alle hoeken van het land te bewonderen." Eén nadeel: het is snel uitverkocht. In sommige plaatsen zijn er nog kaartjes te verkrijgen. Je vindt het overzicht hieronder.

Meer informatie

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Grote orkesten

"Je kan ook naar alle grote orkesten in Nederland", zegt Van Nes. "Volgens mij doen ze het allemaal!"
Een aantal voorbeelden:

- Rotterdams Philharmonisch


Meer informatie

- Residentie orkest

Meer informatie

- Philharmonie zuidnederland

Meer informatie

3. Klein gezelschap

"Het leuke is, naast de grote bezettingen, zijn er ook veel kleine bezettingen. Dus er is variatie: van een stuk of 10 zangers tot honderden. Die veelzijdigheid maakt het zo leuk", zegt Van Nes. "Je hebt niet een definitieve Matthäus wat mij betreft. Er zijn heel veel manieren om die muziek te beleven: theatraal tot meer spiritueel met stilte na afloop."

Op lokaal niveau zijn er dan ook heel wat uitvoeringen, zoals:

De Stichting Matthäus Passion Edam

Meer informatie

Matthäus Passion Oudenbosch

Meer informatie

De Goudse Sint-Jan


Meer informatie

Bach Twente


Meer informatie

Naast Matthäus zijn er ook nog andere uitvoeringen in deze Passie-week. "Zoals De Johannes Passion natuurlijk, de grote concurrent." Maar Van Nes vond ook nog twee andere bijzondere uitvoeringen die volgens hem zeer de moeite waard zijn.

4. Pynarello met a-capella-ensemble Kobra


"Zij hebben het lijdensverhaal gemaakt waarin ze de vrouw centraal zetten”, vertelt Van Nes. Het is een eigentijdse passie rond Maria, met muziek uit alle tijden.

Meer informatie

5. Holland Baroque

Holland Baroque treedt op met Tranen van Brabant. De zussen-Steenbrink komen zelf uit Brabant en zijn archieven van kloosters ingedoken op zoek naar muziek uit de 17e eeuw of eerder. Daarmee hebben ze een programma samengesteld met Brabantse passiemuziek. "Ik vind het nogal van passie getuigen om je zo in een onderwerp vast te bijten. En je kan ze ook niet van gemakzucht betichten", zegt Van Nes.

Meer informatie

Luister de podcast Matthäus

De Matthäus-Passion: nergens ter wereld wordt dit werk zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Maar wat hoor je precies in Bachs meesterwerk? Hoe boetseert de meester koren, solisten en orkesten tot een dramatisch geheel? Hoe schept hij verraad, vertwijfeling, liefde en troost?

In deze podcast gidst violist en Matthäuskenner Carel den Hertog je met presentator Lex Bohlmeijer door de onmetelijke rijkdom van de Matthäus-Passion.

Luister de podcast hier.

Gerelateerde podcast

Matthäus

Matthäus

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol en Hans Smit houden je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7.00 uur tot 9.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie