Inspiratie

Ontdek meer over Summertime

  1. Klassiekchevron right
  2. Ontdek meer over Summertime

Summertime uit Porgy and Bess

Summertime is vooral bekend geworden als liedje, gezongen door grootheden zoals Billie Holiday, Ella Fitzgerald en Louis Armstrong. Maar van oorsprong is Summertime een aria uit de opera Porgy and Bess van George Gershwin (foto). Het wordt daaringezongen als slaapliedje voor een baby. Na de première in 1935 werd Summertime veel sneller een hit dan de opera zelf, maar inmiddels zijn beide geliefd bij een groot en ook jong publiek. In de opera zitten trouwens nog meer aria’s die iedereen kent - mede door de film Porgy & Bess uit 1959: I Got Plenty o’Nuttin, Bess, You Is My Woman Now of It Ain’t Necessarily So. Hieronder kun je de opera beluisteren. Afgelopen seizoen werd Porgy and Bess uitgevoerd bij de Nationale Opera.

Etnisch en sociaal drama

Porgy and Bess is de poging van Gershwin om zich te profileren als klassieke componist: in de opera combineert hij op unieke wijze de westerse operatraditie met Afro-Amerikaanse en Russisch-Joodse muziek. In feite is de opera, die zich afspeelt onder Afro-Amerikanen, behalve een etnisch drama ook een sociaal drama: hetgaat over een zwarte gemeenschap in Catfish Row die nagenoeg in armoede leeft. Vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rand van de samenleving was Porgy and Bess aanvankelijk controversieel. Ook werden de rollen voor het eerst in de operageschiedenis vertolkt door zwarte acteurs en actrices, een eis van Gershwin.

Grote vrouwenrollen

De centrale figuur is Porgy, een manke bedelaar. Hij leeft alleen, maar neemt Bess onder zijn vleugels, een vrouw die onder een gewelddadige relatie met de mannetjesputter Crown probeert uit te komen. De andere grote vrouwenrollen zijn Serena, de vrome vrouw die vergeefs probeert haar echtgenoot Robbins in het gareel te houden; de jonge moeder Clara, wier man Jake de zee op wil om te vissen terwijl er een storm op komst is en Maria, de ongekroonde leidster van Catfish Row. Door het verhaal heen sluipt als een slang de drugdealer Sportin’ Life, een onaangenaam karakter dat echter je sympathie wint met twee tophits: It Ain’t Necessarily So en There’s a Boat That’s Leaving Soon for New York.

Beluister Porgy and Bess van de Nationale Opera

Porgy and Bess ; Deel 2

Opnamedatum

donderdag 31 januari 2019

Omroep

NTR

Componisten

George Gershwin

Uitvoerenden

Heyward, Dorothy (Tekstschrijver), Eric Owens (Porgy - bas-bariton), Aaron, Adina (Bess - sopraan), Doss, Mark S. (Crown - bas-bariton), Ballentine, Frederick (Sportin’ Life - tenor), Williams-Ali, Chaz’men (Robbins / Crab man - tenor), Moore, Latonia (Serena - sopraan), Singletary, Donovan (Jake - bas-bariton), Janai Brugger (Clara - sopraan), Tichina Vaughn (Maria - mezzosopraan), Samm, Ronald (Peter - tenor), Jackson, Byron (Frazier - bariton), Lewis, Sarah-Jane (Annie - sopraan), Madlala, Njabulo (Jim - bariton), Mills, Whitaker (Undertaker - bariton), Sarah-Jane Lewis (Annie ; sopraan), James Gaffigan (Dirigent), Porgy and Bess Ensemble

Ensembles

Nederlands Philharmonisch Orkest

Tijdperken

Midden/laat twintigste eeuw, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

Nationale Opera en Ballet, Amsterdam

Speel mee met klassiek

Speel mee met klassiek is een initiatief van NPO Radio 4. Onder begeleiding van professionele musici kun je thuis op je eigen tempo een klassiek stuk instuderen en goed leren spelen. De website van NPO Radio 4 biedt alles om het muziekstuk onder de knie te krijgen en te leren kennen. Zo kun je hieronder meer ontdekken over Summertime, het stuk dat centraal staat bij Speel mee met klassiek.

KOM IN CONTACT MET ANDERE MUSICI

Wil jij in contact komen met andere musici en wil je op de hoogte blijven van alle handige speeltips? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je speeltips delen of je vragen stellen aan andere musici zodat jullie elkaar verder kunnen helpen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Ster advertentie
Ster advertentie