Gezondheid

Waarom mensen met Alzheimer baat hebben bij muziek

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Waarom mensen met Alzheimer baat hebben bij muziek

Op 21 september was het Wereld Alzheimer Dag. Hoewel het geheugen van mensen die lijden aan een vorm van dementie wordt aangetast, kan muziek fijne herinneringen en positieve emoties oproepen.

Muziek helpt bij het ophalen van herinneringen

Allemaal weten we nog wel welke muziek er klonk tijdens een bepaalde fijne gebeurtenis in je leven. Dat is een herinnering die mensen met Alzheimer ook kunnen ervaren. De muziek helpt om een specifieke herinnering te triggeren. Op deze manier kunnen dementerende mensen een moment van helderheid hebben. Uit onderzoek blijkt dat muziek die mensen hebben gehoord in de leeftijdsperiode van 15 tot 25 jaar diep in het geheugen verankerd ligt. Zo worden herinneringen opgeroepen die een diepe indruk hebben achtergelaten.

Muziek activeert en verbetert het gemoed

Sommige mensen met dementie krijgen te maken met stemmingswisselingen en somberheid. Muziek is bij uitstek de manier om iemand te kunnen opvrolijken. Het zorgt ervoor dat mensen bewegelijker, expressiever en communicatief sterker worden. Als praten bijvoorbeeld niet lukt, dan is zingen of het bespelen van een instrument soms wel een optie. Muziektherapie is dan een ook groeiende methode onder behandelaars.

Tips voor het inzetten van muziek bij mensen met dementie

Alzheimer Nederland geeft 7 tips om iemand die lijdt aan een vorm van dementie te laten genieten van muziek. We zetten deze punten voor je op een rij.

  1. Maak gebruik van muziek die in het leven van de persoon betekenisvol is of is geweest.
  2. Bepaal wat je met de muziek probeert te bereiken. Wil je iemand activeren, in beweging brengen of juist laten ontspannen?
  3. Muziek kan helpen tijdens zorgmomenten. Wassen, kleden en naar bed gaan kan soepeler verlopen als men luistert naar fijne muziek.
  4. Doe zelf mee door te zingen of te klappen. Daarmee motiveer je een ander om mee te zingen of te bewegen.
  5. Laat iemand zelf muziek maken. Musiceren helpt bij het uiten van emoties. Ook iemand die nooit een instrument heeft bespeeld, kan het leuk vinden om muziek te maken. Door samen muziek te maken, ga je ook een verbinding met de ander aan.
  6. Blijf altijd observeren of de persoon de muziek fijn vindt. Te luide muziek of het verkeerde genre kan juist irritatie opwekken. Probeer te ontdekken welke muziek als prettig wordt ervaren.
  7. Schakel een muziektherapeut in. Een professional kan je helpen om iemand met dementie te prikkelen door muziek.

Bekijk de uitgebreide toelichting van deze tips op de website van Alzheimer Nederland.

Aandacht voor concertreeks Vergeten in Podium Witteman

In maart 2019 vertelde Tido Visser in een uitzending van Podium Witteman over zijn vader, zanger Lieuwe Visser, die ook leed aan Alzheimer. Zijn persoonlijke verhaal is aanleiding geweest voor de concertreeks Vergeten van schrijver Spinvis. Kijk naar een scène uit de voorstelling met acteur Arjan Ederveen en het Nederlands Kamerkoor.

Directeur van het Alzheimercentrum Philip Scheltens te gast in Panorama Zondag

In de uitzending van zondag 19 september 2021 vertelde hoogleraar neurologie Philip Scheltens onder andere over de Amerikaanse kunstschilder William Utermohlen (1933-2007), die uiteindelijk overleed aan Alzheimer. Utermohlen maakte zelfportretten door de jaren heen om te laten zien wat het effect was van zijn ziekte op zijn werk.

foto: William Utermohlen

Quote

"Omdat ik mijn hele werkzame leven in alzheimer-onderzoek zit, ben ik een jaar of tien geleden in contact gekomen met de erven van deze schilder. Ik ben altijd erg bezig geweest met awareness creëren. Daar kan ik heel goed zijn schilderijen bij gebruiken. Ik gebruik die met lezingen bijvoorbeeld omdat je in die schilderijen ziet wat er met die hersenen gebeurt."

Philip Scheltens

Panorama Zondag: het culturele landschap van Servé Hermans

Muziek is dus een krachtig middel om iemand met Alzheimer te activeren, op te beuren en om oude tijden te doen herleven.

Ster advertentie
Ster advertentie