Gezondheid
AVROTROS

Deze blessures komen het vaakst voor bij musici

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Deze blessures komen het vaakst voor bij musici

Topsporters moeten in topconditie zijn, maar dat geldt ook voor professionele musici. Het is dus ook mogelijk dat een musicus een blessure oploopt. Dit zijn de meest voorkomende kwetsuren.

Verkeerde houding

Als je net begint met het leren bespelen van een instrument is de juiste houding aannemen het belangrijkst. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat de meeste blessures bij musici niet worden veroorzaakt door teveel spelen, maar door een verkeerde houding.

Vioolles

foto: Pexels

Intensieve(re) belasting van spieren

Professionele musici moeten vaak meerdere stukken instuderen voor een concert. Het ene stuk moet je heel langzaam spelen, en een volgend stuk moet in een veel hoger tempo worden uitgevoerd. Die wisseling kan voor overbelasting van spieren en gewrichten zorgen, waardoor er pijntjes optreden. Spierklachten komen meestal voor in de nek, schouders, rug en polsen van musici.

De kunst is om langzaam te wennen aan een nieuw tempo, zodat je spieren en gewrichten getraind worden en je lichaam een nieuwe houding en/of tempo probleemloos aankan. Vergeet niet: een goede warm-up verkleint de kans op spierbeschadiging.

Aan dit optreden van Noa Wildschut zie je goed dat een violist plotselinge bewegingen moet kunnen maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gehoorbeschadiging bij musici

Langdurige of regelmatige blootstelling aan te luide muziek kan leiden tot gehoorschade. Naast gehoorverlies wordt ook tinnitus (constante piep in de oren) vaak geconstateerd bij musici. Uit onderzoek blijkt dat gehoorbeschadiging eerder regel dan uitzondering is bij leden van een symfonieorkest. Het dragen van oordopjes kan gehoorbeschadiging tegengaan en wordt daarom steeds meer gestimuleerd.

Stress door onzekerheid

De professionele muziekwereld is erg competitief. Daarnaast zijn er in Nederland relatief weinig vaste banen in de culturele sector. Veel musici werken dus als freelancer en leven van opdracht naar opdracht. De onzekerheid van wisselende inkomsten en/of het uitblijven van een opdracht zorgt bij sommige musici voor stress. Dit fenomeen is verergerd door de corona-pandemie, waardoor het concertleven langdurig stil kwam te staan.

Meer aandacht voor blessures bij musici

De grotere professionele orkesten hebben steeds vaker een bedrijfsarts in dienst. Dat is ook handig, omdat reguliere huisartsen en dokters niet altijd bekend zijn met muziek-gerelateerde klachten. De Nederlandse Vereniging voor Dans- en MuziekGeneeskunde (NVDMG) organiseert symposia en cursussen om Nederlandse artsen bij te scholen over blessures die (vaak) voorkomen onder musici.

Acuut letsel komt bijna niet voor bij professionele musici. Het is zaak dat een overbelasting of beginnende kwaal op tijd wordt behandeld. Dan kan een musicus weer snel herstellen en doen wat hij/zij/hen het liefste doet: spelen!

Ster advertentie
Ster advertentie