Funfact

De ultieme combinatie: klassieke muziek en chocolade

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. De ultieme combinatie: klassieke muziek en chocolade

Wat is er nou fijner dan luisteren naar klassieke muziek onder het genot van een heerlijke versnapering? De combinatie van klassieke muziek met chocolade is niet nieuw, maar blijft altijd heerlijk.

Deze componisten hielden van chocola

Veel bekende componisten waren niet vies van chocolade. De Engelse componist Henry Purcell zou zelfs zijn overleden naar aanleiding van het nuttigen van chocolade. Het gerucht gaat dat zijn chocoladeverslaving tegen hem is gebruikt en dat hij vergiftigd is via een kop chocolademelk. Concreet bewijs voor dit verhaal ontbreekt - de ware toedracht van zijn dood blijft een mysterie.

Ook de Fransman Georges Bizet zou een groot liefhebber zijn geweest van bonbons en petitfours. Hij had een flink postuur en dat zou hij te danken hebben aan zijn liefde voor suikerwaar en chocolade. Hij stierf helaas al op 36-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Klassieke muziek over chocola

De Ierse componist James Grant heeft muziek gecomponeerd waaraan hij chocolade-gerelateerde titels heeft gegeven. Zo kun je onder andere luisteren naar Dark Chocolate, Hazelnut en Truffles. In 2009 brachten altviolist Michelle LaCourse en pianist Martin Amlin het album Chocolates uit waarop alle stukken van James Grant te horen zijn. Elk nummer is ook wezenlijk anders, net als een doos vol chocolaatjes!

Filmmuziek over chocola

Dat chocolade en klassieke muziek goed samengaan bewijst ook de film Chocolat. De Britse componiste Rachel Portman componeerde nagenoeg alle muziekstukken voor de film. Ze maakte vooral gebruik van violen, maar ze heeft ook stukken geschreven met een meer tropische toon door het gebruik van bijvoorbeeld een panfluit. Beluister hieronder de complete speellijst van de filmmuziek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klassieke muziek én chocola goed voor gezondheid?

Uit meerdere studies is ook gebleken dat het beluisteren van klassieke muziek goed is voor de gezondheid. Het kan meer rust en ontspanning bieden, verlaagt de bloeddruk en verbetert het geheugen. Ook in chocolade zitten 'geluksstofjes' die ervoor zorgen dat je je vrolijker gaat voelen. Uiteraard moet je er dan niet teveel van eten.

Er zijn dus meerdere verbanden tussen klassieke muziek en chocolade. Wellicht voel je je iets minder schuldig als je de volgende keer een stukje chocola nuttigt tijdens het beluisteren van je favoriete muziekstuk!

Ster advertentie
Ster advertentie