Naar homepage
Funfact

Wat deden componisten in hun vrije tijd?

foto: i.imgur.com
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat deden componisten in hun vrije tijd?

Veel componisten waren echte workaholics en hebben ontzettend veel muziek geschreven. Je bent geneigd te denken dat componisten maar weinig tijd over hadden voor hobby's, maar niets is minder waar.

Bewegen

Veel beroemde componisten hielden ervan om in de natuur te zijn. Vooral wandelen was voor meerdere componisten een prettig tijdverdrijf. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski bracht onder andere tijd door in het drukke Moskou. Hij kocht echter een landhuis, niet ver van de stad vandaan. Daar kon hij uren door de natuur wandelen.

De Brit Edward Elgar pakte graag de fiets. Het schijnt dat hij onderweg vaak stopte om ideeën voor composities te noteren. Zo zou hij zijn Eerste symfonie en The Kingdom hebben uitgedacht tijdens zijn fietstochten. De fiets zou voor hem ook een middel zijn geweest om vrouwen te leren kennen, aangezien het niet gebruikelijk was dat chaperonnes meegingen op fietstochtjes.

7b7e32aed3

foto: The Firs: Elgar's Birthplace

Edward Elgar met zijn geliefde fiets.

Arnold Schönberg en George Gershwin stonden graag op de tennisbaan. Deze componisten hebben heel wat potjes getennist tegen elkaar. Schönberg zou de betere van de twee zijn geweest.

Andere kunstvormen

Een creatieve geest is niet alleen handig voor het componeren. Deze kan natuurlijk ook worden ingezet voor het maken van andere soorten kunst. Schönberg en Gershwin hielden naast tennis ook erg van schilderen. Gershwin heeft zelfs een portret gemaakt van zijn tennisrivaal.

825ca31668

foto: Publiek domein

Felix Mendelssohn-Bartholdy stond erom bekend dat hij altijd een tekenblok bij zich had. Hij heeft ook prachtige aquarellen gemaakt. Zo heeft hij een uitzicht over de Zwitserse plaats Luzern vastgelegd op het doek.

1d3d3f4b16

foto: Publiek domein

Luzern

Denkspelletjes

Sommige componisten speelden graag denkspelletjes. De Russische componist Sergej Prokofjev hield van schaken. Op de foto hieronder is te zien dat de violist David Oistrakh een geduchte tegenstander was van Prokofjev.

734ee7a823

foto: Chess Review

Ook kaartspelletjes waren voor veel componisten een prettig tijdverdrijf. Wolfgang Amadeus Mozart zou zelfs wat kaarttrucjes achter de hand hebben gehad. De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj speelde graag patience.

7d67a18bee

foto: i.imgur.com

Dieren

Vrije tijd breng je niet enkel door met familie, maar ook met huisdieren. Veel componisten onderhielden een warme band met een dier. Mozart was een echte vogelliefhebber. Een spreeuw heeft hij zelfs enkele beginnoten van een symfonie leren fluiten. Mozart zou erg verdrietig zijn geweest toen deze spreeuw overleed.

Richard Wagner was een groot hondenliefhebber. Toen hij zelf overleed werd hij naast zijn hond ter aarde gelegd.

Maurice Ravel was gek van katten. Hieronder is hij te zien met zijn Siamese kat Mouni.

C7cd32bbcc

foto: Publiek domein

In Ravels opera L'enfant et les sortilèges komt zelfs een duet voor tussen 'katten'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het beoefenen van een hobby levert ook weer inspiratie en creativiteit op. Het werk van bovenstaande componisten is daar een goed voorbeeld van. Op onze componistenpagina kun je per componist een speellijst vinden. Zo kun je luisteren naar al het moois wat die inspiratie heeft opgeleverd.

Componistenpagina

Ster advertentie
Ster advertentie