Funfact

Queen Elizabeth 96 jaar - een leven in muziek

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Queen Elizabeth 96 jaar - een leven in muziek

De Britse Queen Elizabeth II is 96 jaar geworden. Daarmee is ze de oudste regerende vorst uit de geschiedenis. Sinds 1952 zit ze op de troon - al 70 jaar dus!

De Queen is, net als de andere leden van het koningshuis, altijd zeer betrokken geweest bij het Britse muziekleven. Zo bezoekt de vorstin regelmatig klassieke concerten, deelt ze prijzen uit en is ze beschermvrouwe van verschillende muziekinstellingen. Ze heeft zelfs twee muzikale eredoctoraten: een Bachelor of Music van de University of London en een graad als Doctor of Music van de University of Wales.

Geïnspireerd door het Britse radiostation Classic FM maakten we een overzicht van de muzikale verdiensten van Queen Elizabeth:

1. Aanstellen van de eerste vrouwelijke Master of Queen’s Music

Aan het Engelse hof kennen ze nog de functie van hofcomponist, de zogeheten Master of Queen’s Music. Deze post wordt al sinds 1626 bekleed door beroemde componisten – Edward Elgar was één van hen. Elizabeth heeft in haar regeerperiode viermaal een Master of Queen’s Music aangesteld: Sir Arthur Bliss, Malcolm Williamson, Sir Peter Maxwell Davis en Judith Weir, de huidige hofcomponist en de eerste vrouw in deze positie!

foto: ANP

2. Uitreiken van de Queen’s Music Medal

In 2005 reikte Queen Elizabeth voor het eerst The Queen’s Music Medal uit, een jaarlijkse prijs voor excellente musici die van invloed zijn op het Britse muziekleven. De eerste ontvanger van de prijs was dirigent Charles Mackerras. Andere bekende winnaars waren onder meer bas-bariton Bryn Terfel en violiste Nicola Benedetti. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt op de dag van St. Cecilia (22 november), de beschermheilige van de muziek.

3. Ridderen van musici

Jaarlijks reikt Koningin Elizabeth op haar verjaardag de Birthday Honours uit, koninklijke onderscheidingen voor Britten die onderscheidend zijn geweest in hun vakgebied. Onder de gedecoreerden zijn ook altijd veel musici te vinden – waaronder Sir Simon Rattle en zelfs onze eigen Bernard Haitink.

Koordirigent Stephen Cleobury werd in 2018 geridderd en zei daarover:

Quote

Ik voel me opgetogen, verheugd en vereerd. Het is geweldig om deze erkenning te krijgen voor iets wat je je hele leven doet. Het is daarnaast ook een eer voor de hele koorcommunity.”

Stephen Cleobury

foto: Kevin Leighton / King's College Cambridge

4. Ondersteunen van concertzalen en muziekinstellingen

Talloze concertlocaties heeft koningin Elizabeth al tijdens haar regeerperiode geopend. In de Londense wijk Southbank staat er zelfs een die naar haar vernoemd is, de Queen Elizabeth Hall, door haar geopend in 1967. Daarnaast is Elizabeth beschermvrouwe van meer dan 600 organisaties, waaronder het London Symphony Orchestra en de Royal Academy of Music, maar ook de wat obscure Piobaireachd Society, een organisatie die het spelen van klassieke muziek op doedelzak stimuleert.

foto: ANP

5. Bijwonen van concerten en muzikale evenementen

Queen Elizabeth woont regelmatig klassieke concerten en festivals bij, om ze te openen of om als toehoorder aanwezig te zijn. Als meisje van 12 bezocht ze samen met haar jongere zus Margaret een schoolconcert in de Royal Albert Hall, waar ze werd toegezongen door een koor van 1000 jongens en meisjes. Hoewel opera niet haar favoriet is en ze de Britse operahuizen lijkt te mijden, nodigde Elizabeth de Welshe operazanger Bryn Terfel uit voor een concert ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag en reikte ze hem daar de Queen's Medal uit.

foto: The Royal Collection Trust

6. Verzamelen van bijzondere muziekinstrumenten

In de kunstcollectie van de Britse Queen bevinden zich een aantal bijzondere muziekinstrumenten. In de balzaal van Buckingham Palace staat een imposant orgel, en in Elizabeths werkvertrekken bevindt zich ook een gouden Erard-vleugel, die in de 19de eeuw voor koningin Victoria is gebouwd. Tijdens de kerstspeech die Elizabeth in 2018 gaf, was het gouden instrument prominent te zien. Daarnaast bevat de koninklijke collectie een porseleinen fluit die toebehoorde aan George III en de basviool van de 18e-eeuwse basvirtuoos Domenico Dragonetti.

Ster advertentie
Ster advertentie