Funfact

Bijzonder instrument: de Ondes Martenot

foto: Creative Commons
  1. Klassiekchevron right
  2. Bijzonder instrument: de Ondes Martenot

Fabienne Martin begon met pianospelen maar stapte over op de Ondes Martenot. Wat is dit voor een bijzonder instrument, dat wereldwijd maar door 40 mensen bespeeld wordt?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uitvinder Maurice Martenot (1898-1980) was een Franse cellist met belangstelling voor radio-techniek. Het idee voor zijn uitvinding ontstond gedurende de Eerste Wereldoorlog toen Martenot radio-operateur in het Franse leger was. Daar had hij de bijnaam le chien mexicain (de Mexicaanse Hond), vanwege zijn fascinatie voor het gelijknamige, Chihuahua-achtige bijgeluid dat destijds veelvuldig het radioverkeer verstoorde. Hij slaagde erin om, gebruikmakend van de Mexicaanse Hond, op het radiotoestel te musiceren. Dat idee zou later de basis vormen voor zijn Ondes Martenot.

Het instrument biedt de mogelijkheid met de rechterhand één toon tegelijk voort te brengen op het klavier, of een glissando met de 'ring' vóór het pianoklavier. Door een klein uitschuifbaar toetsenbord kan de bespeler met de linkerhand een grote knop geleidelijk indrukken om het volume te verhogen en een achttal kleine knoppen om het timbre of de klankkleur te veranderen. De toetsen van het klavier en de ring zijn gevoelig: door eenvoudig de toets of de 'ring' te laten bibberen kan de Ondes Martenotspeler vibreren.

Benieuwd geworden en wil je Fabienne Martin live op het instrument horen spelen? Dat kan in het AVROTROS Vrijdagconcert.

Turangalîla-Symfonie: een lofzang op de liefde

Opnamedatum

vrijdag 24 november 2017

Omroep

AVRO

Componisten

Richard Wagner, Olivier Messiaen

Uitvoerenden

Ueli Wiget (piano), Fabienne Martin (ondes Martenot), Markus Stenz (Dirigent)

Ensembles

Radio Filharmonisch Orkest

Tijdperken

Romantisch, Romantiek

Locatie

TivoliVredenburg, Utrecht

Ster advertentie
Ster advertentie