Funfact

Hebben spinnen een voorkeur voor klassieke muziek?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Hebben spinnen een voorkeur voor klassieke muziek?

Naar verluidt wonen er, met jou, honderden spinnen in je huis. Wetenschappers van de universiteit van Miami hebben onderzocht wat het effect is van de muziek die wij draaien op het gedrag van huisspinnen.

In een gemiddeld huishouden krijgen spinnen heel wat geluiden mee. Naast het klappen van deuren of het geluid van een stofzuiger, horen spinnen ook welke muziek je draait in huis. Wetenschappers vroegen zich af wat huisspinnen vinden van de muzieksmaak van hun menselijke huisgenoten.

Houden spinnen van rustige of drukke muziek?

In het onderzoek werden huisspinnen verdeeld in meerdere groepen. De spinnen werden in kleine containers geplaatst met daarop een koker, waarin de spinnen een plekje naar keuze konden uitzoeken. Onder de container werd de muziek gedraaid. Na afloop van het experiment werd er gekeken naar de locatie van de spinnen in de koker.

De eerste groep luisterde naar rapmuziek met veel tempowisselingen. Een andere groep kreeg relatief rustige technomuziek te horen, maar waarin een harde bas aanwezig was. De laatste groep luisterde naar het Ave Maria van Gounod, dat een bewerking is van de Prelude nr.1 in C gr.t. van Johann Sebastian Bach. De onderzoekers kozen voor dit muziekstuk, omdat het rustig is en er een herhaling van ritme en melodie in voorkomt.

Conclusie: spinnen houden van klassieke muziek

Uit het onderzoek bleek dat de meeste spinnen die zijn blootgesteld aan rap- en technomuziek verder van de geluidsbox en dus hoger in de koker zijn gaan zitten. Hieruit kan worden opgemaakt dat spinnen muziek met een zeer harde of sterke beat niet erg waarderen. Ze willen zich letterlijk distantiƫren van de muziek.

Vijf spinnen die de muziek van Bach te horen kregen zaten aanzienlijk lager in de koker. Het lijkt er dus op dat deze groep de muziek van de Duitse componist wel kon waarderen.

Spinnen houden niet van harde geluiden

Wetenschappers denken dat huisspinnen rustige en regelmatige muziek prettiger vinden, omdat ze dan minder last hebben van bepaalde vibraties. Spinnen zijn erg gevoelig voor geluidstrillingen en (lucht)stromen in huis, omdat ze moeten steunen op dunne pootjes die niets wegen. Door hard geluid kunnen ze dus moeilijker ergens ongestoord blijven zitten.

Of de huisspinnen van dit experiment daadwerkelijk fan zijn van Bach is niet duidelijk. Wel dat spinnen liever luisteren naar rustige muziek met een vast ritme. Als je liever niet geconfronteerd wordt met je achtpotige huisgenoten, dan weet je wat voor muziek je moet opzetten!

Bron: Universiteit van Miami

Ster advertentie
Ster advertentie