Funfact

Moet je zien: CATcerto voor pianospelende kat en orkest

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Klassiekchevron right
  2. Moet je zien: CATcerto voor pianospelende kat en orkest

Een pianoconcert voor kat en orkest: het klinkt als een grappige droom, maar het is een écht muziekstuk. In 2009 schreef de Litouwse componist Mindaugas Piečaitis namelijk het CATcerto voor de muzikale kat Nora en orkest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe is het CATconcerto ontstaan?

Het begon allemaal met een filmpje op YouTube. Daarin zag Piečaitis hoe de kat Nora van musici Betsy Alexander and Burnell Yow piano speelde. Nora had van Betsy afgekeken hoe je het instrument moest bespelen en begon op een gegeven moment zelf de toetsen aan te slaan. Filmpjes met deze muzikale kat werden een hit op YouTube.

Piečaitis raakte erdoor geïnspireerd en nam contact op met Betsy en Burnell. Zijn idee: een muziekstuk voor kinderen componeren met een hoofdrol voor de filmpjes van Nora. Ze waren meteen enthousiast.

Hoe componeerde Piečaitis het CATconcerto?

Piečaitis ging aan de slag. Van allerlei fragmenten uit de kattenfilmpjes maakte hij één doorlopende video. Daarbij schreef hij een orkestbegeleiding. Wat in eerste instantie willekeurig gepingel leek, werd ineens een grappig en zelfs gevoelig muziekstuk. Een aantal melodietjes die Nora speelt, hoor je zelfs weer terug in het orkest.

In juni 2009 ging het CATcerto in première, gespeeld door het Klaipėda Chamber Orchestra én natuurlijk kat Nora via de video op een scherm erbij. Piečaitis dirigeerde het succesvolle concert. Sindsdien is het stuk meerdere keren uitgevoerd. In 2010 kwam het CATcerto in Guinness World Records terecht als allereerste pianoconcert ooit geschreven voor een kat. Of je nu een kattenliefhebber bent of niet: het blijft een grappig en schattig filmpje om naar te kijken.

Ster advertentie
Ster advertentie