Funfact

De allereerste uitzending van NPO Klassiek

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. De allereerste uitzending van NPO Klassiek

Op 28 december 1975 vond de allereerste uitzending van NPO Klassiek plaats - toen nog Hilversum 4. Hoe is de klassieke zender eigenlijk ontstaan? En welke muziek werd er als eerste gedraaid?

De geschiedenis van de Nederlandse radio begint bij ingenieur Hanso Idzerda. Hij ontwierp een draadloze radiotelefonie-zender en richtte een studio in in zijn huis in Den Haag. Op 6 november 1919 zond hij tussen acht en elf uur ’s avonds het eerste programma op de radio uit. In deze uitzending werd ook klassieke muziek gedraaid, zoals de opera Carmen van Georges Bizet en Ave Maria van Franz Schubert. Toch zou het nog tientallen jaren duren voor er een zender kwam die zich toelegde op het klassieke repertoire.

foto: Nederlandse Vereniging van de Historie voor de Radio

Hanso Idzerda met zijn radiozender

Een zender voor klassieke muziek

In 1947 werden de eerste nationale radiozenders opgericht: Hilversum 1 en 2, genoemd naar de standplaats van de studio's. In 1965 werd daar Hilversum 3 aan toegevoegd, een zender die speciaal bedoeld was voor populaire muziek.

Begin jaren zeventig groeide de vraag naar een zender voor klassieke muziek. Componisten en musici, waaronder violist Theo Olof, lobbyden stevig voor een klassieke zender. Er werd zelfs een stichting opgericht en een benefietavond georganiseerd om handtekeningen op te halen. Uiteindelijk werd er gehoor gegeven aan de vraag, op voorwaarde dat de zender niet enkel complete concerten zou uitzenden, maar ook kortere stukken zou aanbieden en aandacht zou schenken aan zowel oude als moderne muziek.

foto: ANP

Actie voor Hilversum 4 met initiatiefnemer Theo Olof, voorzien van lijsten met handtekeningen. Achter hem staan Sacha Denisant, Ageeth Scherphuis, Alice Oppenheim, Amy Vos en Yoka Berretty, presentatrices van de benefietconcerten.

André van Duin

Op 28 december 1975 zag Hilversum 4 het levenslicht. Omroep Veronica, juist dat jaar toegetreden tot het publieke bestel, had komiek André van Duin gevraagd om de allereerste uitzending in te leiden. Luister hieronder naar de allereerste minuten van de klassieke radiozender, met een fragment uit de Vijfde symfonie van Beethoven:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tineke de Nooij

foto: ANP

Presentatrice Tineke de Nooij was erbij vanaf het eerste uur

Nieuwe naam

In 1985 veranderden alle namen van de publieke radiozenders. Hilversum 4 werd Radio 4, en in 2014 werd dat uitgebreid tot NPO Radio 4.

Per 2 januari 2023 heet de zender NPO Klassiek. De zender wordt daarmee een platform voor klassieke muziek in de volle breedte: radio, podcasts, live-concerten, video's, muzieknieuws en speellijsten. De naam is nieuw, maar de inhoud blijft vertrouwd!

Podcast

In de podcast Hallo hier Hilversum bespraken Vincent Bijlo en Ger Jochems, ter ere van het 100-jarig bestaan van de radio, de rijke geschiedenis van dit medium in Nederland. Zij hebben ook een aflevering gewijd aan de ontwikkeling van NPO Klassiek.

Hallo hier Hilversum: klassieke muziek op de radio

Ster advertentie
Ster advertentie