Funfact

Wat is... de vastentijd?

KRO-NCRV
foto: NPO Radio 4/ Marvin Gierveld
  1. Klassiekchevron right
  2. Wat is... de vastentijd?

Het is bijna Pasen. Maar wat wordt er dan eigenlijk gevierd? En wat betekenen de bijzondere namen van al die dagen: Aswoensdag, Goede Vrijdag? NPO Radio 4-presentator Wilfred Kemp vertelt je er alles over!

In deze korte video legt Wilfred de betekenis uit van de vastentijd.

Carnaval

De vastentijd is voor christenen de periode van 40 dagen die direct begint na carnaval. Na een weekend vol feestvieren, hossen, drinken wordt het Aswoensdag. In de kerk krijgen gelovigen dan een askruisje op het voorhoofd. Daarbij zegt de de priester: “Gedenk dat je van stof bent en dat je tot stof zult wederkeren.” Oftewel: verbeeld je nou maar niks, je bent niet zo fantastisch en geweldig als je denkt, je maakt ook fouten.

Vastentijd

De periode na Aswoensdag wordt de vastentijd of veertigdagentijd genoemd. Die tijd is bedoeld om je fouten te overdenken. Het is een tijd van soberheid: sommige mensen laten in die periode vlees of alcohol staan of stoppen veertig dagen met sociale media. Kortom: het is een soort reinigingsritueel. Met Pasen kun je dan weer helemaal fris opnieuw beginnen!

De Matthäus op NPO Radio 4

Ontroerend en troostrijk. Het absolute hoogtepunt uit de muziekgeschiedenis. Dat is de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. In de aanloop naar Pasen staat NPO Radio 4 in het teken van de Matthäus en andere passiemuziek.

Alles over de Matthäus-Passion De Matthäus op radio en tv

Ster advertentie
Ster advertentie