Funfact
AVROTROS

Muziek luisteren tijdens werk: handig of niet?

foto: NPO Radio 4foto: NPO Radio 4
  1. Klassiekchevron right
  2. Muziek luisteren tijdens werk: handig of niet?

Sommige mensen zweren erbij: een lekker muziekje op tijdens het werken of studeren. Maar vindt je brein dat ook prettig?

foto: NPO Radio 4

Omgevingsgeluiden verdwijnen door muziek

Door de coronacrisis zijn veel mensen thuis aan het werk. Dat is niet altijd even makkelijk. Uiteraard besluiten je buren om het gras te maaien, terwijl jij op dat moment een belangrijke vergadering moet voorbereiden. Omgevingsgeluiden zijn dus erg storend als je je moet concentreren op je werk. In dit geval kan muziek uitkomst bieden. Door muziek op te zetten, verdwijnen de omgevingsgeluiden naar de achtergrond. Je hersenen zullen zich focussen op die ene geluidsbron, waardoor je je veel minder ergert aan de lawaaimakende buren.

Het is overigens af te raden om muziek op te zetten die je nog niet eerder hebt gehoord. Als je brein onbekende muziek moet verwerken, wordt er meer gevraagd van je concentratievermogen en energie. Ook vinden je hersenen het niet prettig als je muziek opzet waarin zang of rap voorkomt. Het wordt moeilijker om te focussen als je brein ook nog tekst moet verwerken.

Lees ook: het effect van muziek op je brein

Repetitieve taken beter uitgevoerd met muziek

Als je bepaalde taken vaak herhaalt, treedt er gewenning op. Je hoeft dan niet meer hard na te denken om de taak uit te voeren. Onderzoek wijst uit dat je productiever wordt als je muziek luistert tijdens de uitvoering van die taken. Door muziek te draaien die je prettig vindt, komen er gelukkigmakende stofjes (neurotransmitters) vrij in de hersenen. Hierdoor ben je vrolijker en minder gestrest bij het uitvoeren van je werkzaamheden!

Stilte soms beter

Als je je echt moet concentreren op een nieuwe taak die je nog niet eerder hebt uitgevoerd of als je zware materie moet instuderen, dan vindt je brein het prettiger om stilte te ervaren. Als je namelijk in opperste staat van concentratie moet zijn, dan willen je hersenen niet ook nog geluiden moeten verwerken. Als je toch graag muziek wilt draaien tijdens het leren, zet dan liever rustige muziek op waar geen grote tempowisselingen en tekst in voorkomen.

Speellijst Concentratie

Met deze muziek kun je je beter focussen op werk of studie:

Concentratie & focus

Ster advertentie
Ster advertentie