Funfact

De allereerste... prijs voor filmmuziek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. De allereerste... prijs voor filmmuziek

In 1933 werd een methode ontwikkeld om muziek te synchroniseren met bewegend beeld. Het was een baanbrekende uitvinding in de filmwereld! Twee jaar later werd de allereerste filmprijs voor beste filmscore uitgereikt.

Eerste filmmuziek-prijs een Oscar

And the Oscar goes to... One Night of Love. Deze musicalfilm van de Amerikaanse regisseur en filmcomponist Victor Schertzinger won de allereerste Oscar voor Best Original Score in 1935. Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, was de eerste die een prijs reserveerde voor de beste filmmuziek.

Poster van One Night of Love

De muziek in One Night of Love

In de film zit veel bestaande muziek, onder andere van Georges Bizet, Giacomo Puccini en Giuseppe Verdi. Actrice Grace Moore heeft zelf de operapassages gezongen. De achtergrondmuziek is geschreven door de Amerikaanse componist Louis Silvers. Hij was een zeer bedreven filmcomponist. In totaal heeft hij meer dan 250 filmscores gecomponeerd.

Regisseur Schertzinger componeerde zelf de gelijknamige titelsong. De film won ook een Oscar voor technische prestaties.

Bekijk de complete film One Night of Love

Op YouTube is de volledige film uit 1934 te zien. Let dus vooral op de prijswinnende muziek in deze film.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wist je dat...

  • de Amerikaanse filmcomponist Alfred Newman, de vader van filmcomponist Thomas Newman, tot nu toe de meeste Oscars voor zijn scores heeft gewonnen? In totaal heeft hij negen gouden beeldjes mee naar huis mogen nemen.
  • John Williams maar liefst 47 keer genomineerd is voor de Oscar Best Original Score? Ook ontving hij vijf nominaties voor de categorie Best Original Song, wat zijn totaal op 52 brengt. Hierdoor is de Amerikaanse filmcomponist de meest genomineerde levende persoon in elke Oscar-categorie!
  • Ennio Morricone op 87-jarige leeftijd nog een Oscar won? Daarmee is hij de op een na oudste prijswinnaar.

Meer over de geschiedenis van filmmuziek

De ontwikkeling van het genre filmmuziek

De ontwikkeling van het genre filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie