Focus

Visueel kunstenaar Vincent Rang helpt je focussen met beeld op muziek

foto: Amsterdam Dance Event
  1. Klassiekchevron right
  2. Visueel kunstenaar Vincent Rang helpt je focussen met beeld op muziek

Van 23 t/m 26 mei helpt NPO Klassiek je elke nacht gefocust te studeren. Met perfecte muziek voor de concentratie, handige studeertips en de nodige ontspanningsmomenten kom je zo die tentamens en schoolexamens door. Om de gewenste focus te versterken, kun je via visual radio meekijken met rustgevende videobeelden, gemaakt door visueel kunstenaar Vincent Rang. Hoe zijn deze beelden tot stand gekomen? "Ik vind het heel interessant om te kijken waar muziek toe leidt."

Als hij niet met zijn camera op pad is, werkt Vincent Rang (1989) in de reclamewereld. Als art director maakt hij commercials voor grote merken, waarbij het motto altijd is: in zo weinig mogelijk tijd, zoveel mogelijk vertellen. Zijn visie op kunst lijkt het tegenovergestelde. "In plaats van sneller, duidelijker en korter, wilde ik graag langer, vager en langzamer. Saaier, bijna."

De magie tussen beeld en geluid

Vijf jaar geleden begon Vincent met het maken van visuele kunst. In zijn studio in Amsterdam-Noord experimenteerde hij met beeld. Hij filmde "langzame dingen", zoals een chemische reactie, of het druppelen van verf in water. Maar steeds vaker zocht hij zijn heil buiten de studio. "Ik vond inspiratie in het buitenleven en de natuur, maar ook in stadsscènes." Eén ding bleef altijd hetzelfde: waar hij ook filmde, het was altijd met muziek op zijn oren. "Ik geloof in de combinatie van beeld en geluid. Het is magisch als een goede combinatie van die twee je meeneemt in een andere wereld."

Ambient music

Zijn hang naar het 'saaie', de reactie tégen de snelle reclamewereld, bracht hem muzikaal bij ambient music. Door de emotie, kleur en toon in de klanken, probeert hij verbanden te leggen met de wereld om hem heen. "Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest voor de inspiratie van mijn werk."

Vincent is geen muzikant, en heeft nooit muziek gestudeerd, maar kan er wel helemaal in opgaan. Daarbij staat hij open voor alle soorten muziek. Van deep techno tot klassiek. Zo werkte hij eerder samen met klassiek pianist Helena Basilova. "Ik vind het heel interessant om te kijken waar muziek toe leidt, vooral bij verschillende soorten muziek."

foto: Vincent Rang

Een videobeeld binnen het thema 'Zonsondergang'

Quote

Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest voor de inspiratie van mijn werk.

Visueel kunstenaar Vincent Rang

Rationeel vs. gevoel

Vanuit NPO Klassiek kreeg Vincent een paar handvatten mee: speellijsten met de focus-muziek en een omschrijving van het gewenste gevoel. "Met de muziek op mijn oren ben ik 's avonds aan de wandel gegaan. Ik ben gewoon begonnen met filmen."

Hoe vindt hij de verbanden tussen de muziek en zijn beeld? "Dat weet ik niet precies. Het is een emotionele band. Ik ga op zoek naar mijn gevoel bij de muziek, en dat probeer ik in beeld na te maken. Dat gaat puur op intuïtie. In de reclamewereld moet je alles kunnen rationaliseren. Dit is blauw, om deze reden. Maar bij mijn kunst werkt dat niet zo. Niet alles kan en niet alles hoeft uitgelegd te worden."

Vier thema's

De zoektocht naar beelden voor de Focus-studienachten splitste zich uit in vier thema's: avondscènes, zonsondergang, reflections en halogeen. "De thema's zijn ontstaan door het proces. Soms kwam er een woord boven tijdens het filmen, zoals zonsondergang. Soms ben ik beelden gaan zoeken bij een woord. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij avondscènes. Zo zocht ik de samenhang."

Met de thema's vormt hij vier abstracte verhalen. "De beelden zijn een houvast, een rode draad. Ook al is het verband niet altijd direct zichtbaar, het is er wel. Er is altijd een verhaal."

foto: Vincent Rang

Een videobeeld binnen het thema 'Reflections'

De evolutie van tijd

Elk thema van Rang bevat een vorm van langzame progressie. "Zo'n verhaal begint overdag, bij de schemering, en eindigt in het donker. In veel van mijn werken zit een bepaalde evolutie van tijd. Ik speel daar graag mee: hoe wordt tijd gezien, en ervaren? Was is de evolutie van tijd? Daarom zitten er in alle beelden ook minimale bewegingen. Het kabbelen van water, het langsvliegen van een vogel. Er is niet veel aan de hand, maar de tijd verstrijkt wel."

Rust en verbondenheid

Vincent hoopt dat zijn beelden de kijker een gevoel van rust gaan geven, tussen het gefocust studeren door. "Het leven ploetert maar door, de wereld stopt nooit. Mijn video's zijn een vorm van verbondenheid. Als kijker ben je thuis aan het studeren, en doe je je eigen ding. Maar door het kijken naar de beelden, connect je indirect met andere studenten, die hetzelfde aan het doen zijn. Dat brengt rust."

Het werk van Vincent Rang voor de Focus-studienachten zie je van dinsdag 23 t/m vrijdag 26 mei elke nacht van 00:00 tot 07:00 uur via visual radio van NPO Klassiek. Het is natuurlijk ook mogelijk om de beelden overdag terug te kijken.

Vincent Rang (1989) is een experimenteel visueel kunstenaar. Hij werkt voornamelijk met bewegend beeld, en gelooft in de kracht van video en audio gecombineerd. Zijn werken onderzoeken thema's als tijd, formaat en natuur, en hij is aangetrokken tot natuurlijke patronen: bloeiende bloemen, rotspartijen, waterstromen en windvlagen. Door deze natuurvormen te observeren, creëert hij een ruimte waar iedereen zijn eigen waarheid, interpretatie en gevoel in kan zoeken.

Lees meer over Vincent op vincentrang.com.

Ster advertentie
Ster advertentie