Filmmuziek

De vijf mooiste Disney-hits in de Filmmuziek Top 100

foto: Walt Disney Company
  1. Klassiekchevron right
  2. De vijf mooiste Disney-hits in de Filmmuziek Top 100

Eind mei 2023 ging de gloednieuwe live action-film The Little Mermaid van Disney in première. Een bekende naam: de film is een remake van de animatie-klassieker The Little Mermaid uit 1989. Part of Your World, Kiss The Girl, Under The Sea.. de liedjes uit de film(s) zijn inmiddels uitgegroeid tot geliefd repertoire binnen de filmmuziek.

Componist van de soundtrack is Disney-icoon Alan Menken. De muziek van The Little Mermaid haalde in 2022 de Filmmuziek Top 100 nèt niet; die eindigde op plek 125. Maar welke Disney-soundtracks pronken wél op de lijst?

1. Pirates of the Caribbean door Hans Zimmer (plek 6)

De soundtrack van de avontuurlijke film Pirates of the Caribbean, met Johnny Depp in de rol van Captain Jack Sparrow, is groots en episch en zit vol spanning en sensatie. De echte Disney-liefhebber herkent delen van de muziek uit de Disneyparken; in zowel Amerika en Parijs als Shanghai en Tokyo is de gelijknamige attractie te vinden. De soundtrack van de attractie werd gebruikt als inspiratiebron voor de film - denk aan het nummer Yo Ho, Yo Ho, A Pirate's Life for Me.

Zimmer koos bewust voor epische muziek, toen hij voor de piraten aan de slag ging. "De muziek is heel groots. Hij [Jack Sparrow, red.] zit in een klein roeibootje met een klein zeil en je hoort dat grote orkest. Dat is de muziek die hij in zijn hoofd hoort, omdat hij zelf vindt dat hij de beste piraat is die ooit heeft geleefd."

2. The Lion King door Hans Zimmer
(plek 14)

Nog zo'n klassieker: The Lion King. Deze animatiefilm uit 1994 vertelt het verhaal over de jonge leeuwenkoning Simba, die na de dood van zijn vader leider van het dierenrijk wordt. De Walt Disney Company wees bij het productieproces van de film direct Hans Zimmer aan als componist voor de soundtrack. Zimmer maakte eerder de muziek voor de film The Power of One, waarin hij traditionele Afrikaanse muziek met koor inzette. Precies wat ze ook voor The Lion King wilden. De muziek van Zimmer won een Oscar voor Beste Filmmuziek, naast twee Golden Globes en drie Grammy Awards.

3. Up! door Michael Giacchino
(plek 69)

Gloednieuw in de Filmmuziek Top 100 is de soundtrack van de film Up!. Deze film van animatiestudio Pixar, onderdeel van Disney, kwam uit in 2009 en gaat over de onverwachte vriendschap tussen de rouwende weduwnaar Carl en de enthousiaste padvinder Russell. Componist van de soundtrack is Michael Giacchino. Voor zijn compositie gebruikte hij thematische transformatie, een techniek die veel wordt gebruikt in klassieke muziek. Hij verweefde binnen de soundtrack meerdere thema's en muziekstijlen met elkaar - van vintage jazz tot de Weense wals.

foto: The Walt Disney Company

The Sherman Brothers met Walt Disney

4. Mary Poppins door Richard & Robert Sherman (plek 73)

Voor nummer 73 op de lijst gaan we wat verder terug, naar de Disney-film Mary Poppins uit 1964. De soundtrack voor de film werd geschreven door de legendarische broers Richard Sherman en Robert Sherman - ook wel The Sherman Brothers genoemd. De twee broers zijn verantwoordelijk voor een zeer groot deel van de muziek voor oorspronkelijke Disney-films, waaronder The Jungle Book en The Many Adventures of Winnie the Pooh. Ook schreven ze veel muziek voor in de pretparken van Disney, waaronder het catchy It's A Small World (After All). Voor Mary Poppins schreven Richard en Robert maar liefst 30 liedjes, waarvan er 13 in de film terecht zijn gekomen. De meest bekende is ongetwijfeld de tongbreker Supercalifragilisticexpialidocious.

5. Beauty and the Beast door Alan Menken
(plek 80)

"Tale as old as time..." De eerste plek voor Alan Menken op de lijst is nummer 80, met de soundtrack voor de film Beauty and the Beast uit 1991. Menken liet zich voor de soundtrack inspireren door typische Broadway-ballads, maar er zijn ook invloeden uit Franse, klassieke en popmuziek terug te horen. De soundtrack, waarvoor de teksten werden geschreven door Howard Ashman, werd overladen met positieve recensies en awards, waaronder een Oscar en Golden Globe Award. In 2017 kwam een live action remake van de film uit, met actrice Emma Watson in de hoofdrol. Ook Alan Menken was weer van de partij: los van de originele soundtrack, schreef hij een aantal nieuwe nummers. Samen met tekstschrijver Tim Rice, de opvolger van de inmiddels overleden Ashman, schreef hij onder meer Aria en How Does A Moment Last Forever.

Gerelateerde podcast

Filmmuziek en foley

Filmmuziek en foley

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie