Filmmuziek

Dies Irae in een film? Nú wordt het griezelig...

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. Dies Irae in een film? Nú wordt het griezelig...

Het Dies Irae, in goed Nederlands vertaald 'Dag van Toorn'. Het zijn de beroemde woorden uit het requiem, de Latijnse mis der oveledenen (formeel niet meer in de Rooms-Katholieke liturgie sinds het Tweede Vaticaans Concilie). De tekst is vermoedelijk geschreven door de dertiende eeuwse Thomas van Celano. Angst voor het laatste oordeel, angst voor de wraak van God! Het thema van de oorspronkelijke Gregoriaanse versie hoor je terug in tal van latere composities, bijvoorbeeld van Hector Berlioz (in de Symphonie Fantastique), Camille Saint-Saëns (Danse Macabre), Gustav Mahler (Tweede Symfonie), Giuseppe Verdi... En dat themaatje is verrassend eenvoudig

Wat je misschien niet direct verwacht: ook in de film is het thema diep doorgedrongen. Wordt het griezelig? Hangt er een dreigende sfeer? Gaat er iets vreselijks gebeuren? Dat eeuwenoude thema laat ons nog altijd huiveren... In films als The Lion King, Lord of the Rings, It's a Wonderful Life of The Shining klinkt het Dies Irae door, en de spanning wordt niet alleen zichtbaar, maar ook hoorbaar en voelbaar... De Amerikaanse musicoloog Alex Ludwig van de Berklee School of Music weet er meer over:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En hij stelde een compilatie samen van filmfragmenten waarin het Dies Irae goed herkenbaar te horen is. En waarin je drie verschillende types van gebruik hoort. Helder uitgelegd in deze video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filmmuziek Top 50

De NPO Radio 4 Filmmuziek Top 50 komt er weer aan! In de week van maandag 20 t/m vrijdag 24 juni hoor je op NPO Radio 4 de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks. We sluiten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 50 op vrijdag 24 juni!

🎬 Alles over Filmmuziek

Bekijk de lijst

De Filmmuziek Top 50 van 2022 is bekend!

📄Bekijk de lijst

Ster advertentie
Ster advertentie