Filmmuziek

Componist James Bond-theme Monty Norman (94) overleden

foto: ANP / Tolga Akmen
  1. Klassiekchevron right
  2. Componist James Bond-theme Monty Norman (94) overleden

Monty Norman, de componist die het beroemde gitaar thema van de James Bond-filmreeks maakte, is overleden. Dat heeft zijn familie maandag bevestigd aan de BBC. De Britse zanger en componist werd 94 jaar.

Norman schreef de muziek voor de eerste Bond-film, Dr. No uit 1962, waar ook het hoofdthema in te horen was. Sindsdien zat het deuntje in vrijwel elke James Bond-film. Het lied werd veelvuldig gebruikt in de zogeheten 'gunbarrel sequence' aan het begin van de films, waarin Bond te zien is vanuit de loop van een geweer. De geheimagent draait zich daarin om en schiet recht op de camera.

Eerder werd ook zijn landgenoot John Barry gezien als de maker van het hoofdthema van de Bond-films. De makers hadden Barry gevraagd om de versie die Norman had geschreven flink te herzien. Barry beweerde later dat hij alleen de originele componist is. Norman won in 2001 echter een rechtszaak tegen The Sunday Times over een artikel waarin werd geclaimd dat Barry de componist van het deuntje was.

Bron anp

Het James Bond-theme van Monty Norman staat traditiegetrouw in de Filmmuziek Top 50. Dit jaar stond het stuk op nummer 45.

In deze video vertelt Monty Norman over het ontstaan van het wereldberoemde thema.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie