Filmmuziek

Dit is waarom de filmmuziek van Yann Tiersen zo goed is

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Dit is waarom de filmmuziek van Yann Tiersen zo goed is

Heb jij al gestemd op je favoriete filmmuziek? Als het aan muzieksamensteller en pianist Jacobus den Herder ligt, is de keuze niet zo moeilijk. Hij geeft in de rubriek Onder de vleugels van Den Herder een kijkje in de wereld van Yann Tiersen en zijn absolute hit in pianoland: Amélie!

"Als ik een beginnetje speel, weet de helft van Nederland al wat het is", zegt Jacobus. Hij heeft het over de populaire muziek van de film Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain. "De muziek is heel goed getroffen bij het beeld", zegt hij. Het ondersteunt wat je ziet, volgens hem. "En het staat ook op zichzelf". Ook als je de film niet kent, is de muziek heel aantrekkelijk, zegt hij.

Dat merkte Den Herder ook in de tijd dat hij wel eens pianoles gaf. Mensen willen graag dit stuk leren spelen. Ook presentator Hans Smit zegt zich er wel eens aan gewaagd te hebben "maar het is niet zo makkelijk. Vooral de linkerhand is heel lastig." Dat beaamt Den Herder: "Je speelt twee stemmen in een hand".

Yann Tiersen

Yann Tiersen is een Franse componist en muzikant. Tiersen speelt zelf veel instrumenten en zingt ook. Rond de jaren ‘80 interesseerde hij zich vooral in rockmuziek. Daarna startte hij met het schrijven voor theaters en korte films. Later werden dat speelfilms, en dat is ook waar de meeste mensen zijn muziek van zullen kennen. Zijn bekendste soundtracks: Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (Amélie) en Goodbye, Lenin!

In de rubriek Onder de vleugels van Den Herder zoomt Den Herder in op meerdere magische momenten in de muziek van Yann Tiersen, zoals La Valse en speelt de stukken ook zelf. "Ik heb meteen zin de film weer te zien", zegt Hans.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Benieuwd wat de muziek volgens Den Herder nog meer zo bijzonder maakt? Beluister het hieronder.

Onder de vleugels van Den Herder: Yann Tiersen

De rubriek is ook als podcast te beluisteren. Hier vind je alle afleveringen.

Onder de vleugels van Den Herder

Onder de vleugels van Den Herder

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100 van NPO Klassiek komt er weer aan! In de week van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoor je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek. We sluiten traditiegetrouw af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie