Filmmuziek

Ryuichi Sakamoto (71) overleden

foto: AFP / Tiziana FABI
  1. Klassiekchevron right
  2. Ryuichi Sakamoto (71) overleden

De Japanse componist werd wereldberoemd met aansprekende filmmuziek.

Ryuichi Sakamoto 1952-2023

De Japanse muzikant en componist Ryuichi Sakamoto is op 71-jarige leeftijd overleden. Als componist staat hij niet vaak op concertprogramma’s, maar toch is de kans groot dat je eerder muziek van hem hoorde. Sakamoto was onder meer bekend van de muziek die hij componeerde voor films, zoals The Last Emperor, Merry Christmas, Mr. Lawrence en The Revenant.

Podcast Nieuwe Filmmuziek op 4: RIP Ryuichi Sakamoto

Aad van Nieuwkerk maakte een terugblik op de muziek van Ryuichi Sakamoto in de Podcast Nieuwe Filmmuziek op 4.

Over Ryuichi Sakamoto

In Japan werd Sakamoto eind jaren 70 bekend als lid van de driekoppige synthesizer-rockgroep Yellow Magic Orchestra. De band gold als pionier in de elektronische muziekscene. De groep had ook internationaal succes en werd genomineerd voor meerdere Grammy's.

Voor zijn muziek voor The Last Emperor won Sakamoto in 1988 een Oscar. Hij was de eerste Japanner die de award voor Best Original Music Score won. In Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983), waarvoor hij de soundtrack schreef, speelde hij zelf ook mee. De hoofdrol in deze film was voor het Britse pop-icoon David Bowie.

In 1992 componeerde Sakamoto de muziek voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona, die meer dan een miljard kijkers trok.

Claude Debussy was één van de favoriete componisten van Sakamoto. Hij beschreef Debussy als zijn persoonlijke held. Vooral de wijze waarop Debussy gebruik maakte van Aziatische invloeden in zijn werk, inspireerde hem bij het schrijven van zijn eigen composities.

Sakamoto componeerde ook veel pianomuziek. In 2021 was hij Associate Artist bij het Holland Festival. Er werden toen veel werken van hem uitgevoerd. Zijn opera Time ging in première. Ook was er aandacht voor kunstenaars die zich door hem lieten inspireren, waaronder Alexandre Kordzaia.

Sakamoto trouwde drie keer en kreeg vier kinderen. In januari 2021 maakte hij bekend dat hij was gediagnosticeerd met endeldarmkanker en dat hij herstellende was van een operatie. Op zijn website schreef hij: "Vanaf nu leef ik met kanker, maar ik hoop nog een tijdje muziek te maken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De podcast 'Movie Masters' over Ryuichi Sakamoto

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bron: NOS.nl

Ster advertentie
Ster advertentie