Filmmuziek

De angstaanjagend mooie soundtrack van de serie Chernobyl

foto: Pexels
  1. Klassiekchevron right
  2. De angstaanjagend mooie soundtrack van de serie Chernobyl

Misschien heb je hem al gezien, de vijfdelige HBO-miniserie Chernobyl. Het beklemmende verhaal over de kernramp in de voormalige Sovjet-Unie in 1986 is een enorme hit. Je wordt als kijker meegesleept door de prachtige beelden waarin de dreigende sfeer van destijds meesterlijk wordt opgeroepen. En dat laatste kan je ook toeschrijven aan de indringende soundtrack van de IJslandse componiste Hildur Gudnadottir.

Spookachtige filmmuziek

De opdracht aan Hildur Gudnadottir was duidelijk: schrijf filmmuziek die zo spookachtig en beklemmend mogelijk is. En dat is behoorlijk gelukt. De catastrofe in de lente van 1986 in Tsjernobyl komt doodeng en realistisch over.

Geluidsopnames

Maar hoe breng je het gevaar van onzichtbare en geluidsloze radioactieve straling over? Componiste Hildur Gudnadottir ging tot het uiterste. Ze is afgereisd naar een nog werkende kerncentrale in Litouwen vergelijkbaar met die in Tsjernobyl Ze heeft daar buitenopnames gemaakt. Gekleed in een pak om zich tegen de radioactieve bestraling te beschermen is ze in en om de reactor gaan rondlopen. Niet alleen om geluidsopnames te maken maar ook om een echte indruk te krijgen van de beklemmende stilte.

De filmmuziek van de serie Chernobyl is alles behalve een standaard thrillersoundtrack. Gudnadottir omzeilt de clichés van tikkende geigertellers en levert een spookachtig mooie soundscape af. Een aanrader!

Beluister de soundtrack

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bekijk de trailer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

DE MEEST AANGRIJPENDE EN ONVERGETELIJKE SOUNDTRACKS ALLER TIJDEN

Wil jij op de hoogte blijven van de meest recente filmscores en samen met filmmuziekkenners en fans bepalen wat de absolute klassiekers zijn? Word dan nu lid van onze Facebookgroep. Daar kun je je luister- en kijktips delen en ook nog leuke filmmuziek weetjes opdoen. Wij zullen hier ook de nieuwste video's, tips en inspiratie met jullie delen.

Ja, ik meld me aan

Filmmuziek Top 100

De Filmmuziek Top 100, wat was het weer een feest! Van maandag 6 t/m vrijdag 10 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

En traditiegetrouw sloten we af met de Filmmuziek Top 100 op vrijdag 10 maart!

🍿 Bekijk de lijst

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie