Facts van de week

Facts van de week

  1. Klassiekchevron right
  2. Facts van de week

Deze week is Klassiek viert de Zomer in Engeland. Floris Kortie bezoekt het Aldeburgh Festival.

Het Aldeburgh Festival bestaat sinds 1948. Het is begonnen door componist Benjamin Britten en zijn partner, zanger Peter Pears. Zij woonden in Aldeburgh en wilden een festival dicht bij huis organiseren.

In de beginjaren werd het festival door heel het stadje Aldeburgh (in Suffolk, Engeland) gegeven. Toen in 1965 de plaatselijke moutfabriek Snape Maltings zijn deuren sloot, werd het gebouw omgebouwd tot concertzaal en cultureel centrum. Sindsdien is Snape Maltings het kloppend hart van het Aldeburgh Festival.

Snape Maltings is een moutfabriek, gebouwd in de 19e eeuw. Graan werd er op grote vloeren uitgespreid en zo tot mout gemaakt. Mout wordt gebruikt bij het brouwen van bier en het maken van whiskey. Mout uit Snape Maltings ging vooral naar grote brouwerijen in Londen. Halverwege de 20ste eeuw raakte de moutfabriek verouderd en in 1965 sloot hij definitief de deuren.

Na de dood van Benjamin Britten waren verschillende topmusici verantwoordelijk voor de artistieke leiding van Aldeburgh festival. Onder andere cellist Mstislav Rostropovitsj, pianist Murray Perahia en dirigent Simon Rattle zaten in de commissie die de programmering verzorgde.

De programmering van het Aldeburgh Festival heeft geen vast thema, en bevat vaak veel verschillende soorten klassieke muziek: opera; liedvertolkingen; oude muziek en symfonische werken, alles kan voorbij komen. Opdrachtwerken en premières van nieuwe muziek zijn eerder regel dan uitzondering.

De editie van 2017 bevatte onder andere A Midsummer Night's Dream van Benjamin Britten, optredens van componist en klarinettist Jörg Widmann, uitvoeringen van Beethoven, Mozart en masterclasses voor jong talent.

Meer zien van Aldeburgh Festival? Kijk vrijdag 28 juli naar Klassiek viert de Zomer, 19.25u op NPO2.

Ster advertentie
Ster advertentie