Facts van de week

Facts van de week

  1. Klassiekchevron right
  2. Facts van de week

In Nederland zijn er elk jaar meer dan 800 festivals, met evenzoveel onderwerpen. Toneel, dans, performance, muziek, en die laatste in heel veel genres. De bezoekersaantallen reizen de pan uit: in 2016 alleen al meer dan 23,3 miljoen. Muziek is het populairste onderwerp voor festials, en ook voor de klassieke muziekliefhebber is er meer dan genoeg keus. (bron: VVEM en VNPF)

Veel festivals onderscheiden zich omdat ze op ongewone locaties plaatsvinden: het Grachtenfestival met het Prinsengrachtconcert bijvoorbeeld, waarin wordt opgetreden op een ponton op de gracht, en bezoekers met bootjes komen luisteren is hier een mooi voorbeeld van. Maar ook Wonderfeel, dat in de natuur op een heus landgoed plaatsvindt, biedt een heel andere ervaring dan een concert in een concertzaal.

Zomers gevoel

Typsich voor festivals is de zomerse sfeer die er vaak hangt. Het is lekker weer, je kuiert van locatie naar locatie, ongeschreven voorschriften over kleding en gedrag lijken wat minder te gelden. Het is ongedwongen en ontspannen. Ook qua concerten mag er meer: de Robeco SummerNights zijn weliswaar in het Concertgebouw, maar bieden een bijzondere mix van genres: pop, jazz, filmmuziek en klassiek.

Op festivals die een bepaald genre hebben, zoals het Festival Oude Muziek, dompel je jezelf helemaal onder in muziek uit een tijdvak. Of je kiest ervoor om je te laten gidsen door een groot musicus, zoals tijdens het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, of het Delft Chamber Music, die door cellist Harriet Krijgh (IKFU) en violist Liza Ferschtman (Delft) worden samengesteld.

Jong talent

Het hele jaar door zijn we er dol op, maar in de zomer krijgen jonge musici volop aandacht: het Grachtenfestival heeft een jonge artist in residence, en rijkt de Grachtenfestivalprijs uit. De NJO Muziekzomer en het Peter de Grote Festival koppelen masterclasses, cursussen en ontmoetingen tussen jonge musici en grote namen aan de concerten. Gevolg: het bruist van de energie.

Op NPO Radio 4

Wat kun je verwachten? NPO Radio 4 doet verslag van veel festivals. Vrijdag 21 juli start onze feestelijke festivalzomer met een heel weekend Wonderfeel. Vanaf maandag 24 juli doet Klassiek viert de Zomer elke doordeweekse dag van 17u tot 18u verslag van festivals in binnen en buitenland. Zelf luisteren? In Zomeravondconcerten hoor je de mooiste concerten. Online kun je zien hoe Dieuwertje Blok het land doorreist op zoek naar het festivalgevoel. Voor wie het in de zomer liever buiten de landsgrenzen zoekt: Klassiek viert de Zomer op NPO 2 trekt Europa in. Op NPO Cultura valt volop te genieten van het heerlijke zomergevoel met veel buitenconcerten.

Foto: Wonderfeel (c) Foppe Schut

Ster advertentie
Ster advertentie