Facts van de week

Facts over Noorwegen

  1. Klassiekchevron right
  2. Facts over Noorwegen

Edvard Grieg
Edvard Hagerup Grieg (1843 - 1907) was een Noors componist en pianist uit de Romantiek. Bekende werken zijn het Pianoconcert in a-mineur, de Lyrische Stukken voor piano en zijn liederen en de Peer Gynt-suites. De Peer Gynt-suites werden in de loop van de jaren een muzikaal synoniem voor prachtig Noorse landschappen. Toch is het niet helemaal zo bedoeld: Grieg schreef de muziek voor het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen, waarin Peer Gynt over de hele wereld reist. Morgenstimmung, een van de bekendste stukken, gaat over de zonsopgang over de Marokkaanse kust.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Edvard Munch
Naamgenoot van Grieg is de kunstschilder Edvard Munch (1863-1944). Munch wordt gezien als de grote voorman van het expressionisme. Zijn bekendste werk is De Schreeuw.

Roald Amundsen
Roald Engelbregt Gravning Amundsen (1872 -1928) was een Noorse ontdekkingsreiziger in de poolgebieden. Hij was de eerste mens die de Zuidpool bereikte.

Henrik Ibsen
Henrik Johan Ibsen (1828 – 1906) was een Noors toneelschrijver en dichter. Hij werd geboren in Skien, maar schreef van 1844 tot 1850 in Grimstad, bekend als de zonnigste stad van Noorwegen, zijn eerste gedichten. Ibsen behoort tot de Grote Vier van de 19e-eeuwse Noorse literatuur.

Fjorden
Noorwegen heeft de hoogste concentratie fjorden ter wereld, er zijn nergens zoveel fjorden ter vinden. Twee van deze fjorden, de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Sushi typisch Japans?
Noorwegen is het land van de zalm. Het idee om zalm in sushi te stoppen komt niet van een Japanner, maar van een slimme Noorse viskweker. Hij exporteerde de zalm naar Japan, waar de roze vis al snel een favoriet werd.

Noorse keuken
De Noorse keuken is een keuken die vooral gebaseerd is op de oude Noorse landbouw-, veeteelt-, en visserijcultuur. Tegenwoordig is fastfood ook zeer populair in Noorwegen en ook exotische ingrediënten en gerechten worden langzamerhand ingevoerd in het land. De Pizza Grandiosa, Noorwegens populairste diepvriespizza, is zelfs rond de kerstdagen bij veel mensen de eerste keus.

Deze Noorse uitvinding heeft iedereen
Kaas is zo Hollands als maar kan. Maar is daarmee de kaasschaaf ook zo Hollands als maar kan? Je zou het denken, maar we hebben ‘m toch echt te danken aan een Noor. De kaasschaaf werd namelijk in 1925 door de uit Lillehammer afkomstige timmerman Thor Bjørklund ontworpen die zich liet inspireren door de houtschaaf.

Moeder van alle vlaggen
De vlag van Noorwegen wordt ook wel de Moeder der Vlaggen genoemd. Waarom? Er zitten maar liefst 6 andere vlaggen in verstopt, onder meer die van Nederland:

Ster advertentie
Ster advertentie