Een goedemorgen met
AVROTROS

In memoriam Jan Wijn (1934-2022)

  1. Klassiekchevron right
  2. In memoriam Jan Wijn (1934-2022)

Op 12 juli 2022 overleed de vooraanstaande Nederlandse pianist en pianopedagoog Jan Wijn (88). Wijn was leermeester en mentor van meerdere generaties Nederlandse toppianisten, zoals Ronald Brautigam, Wibi Soerjadi, Hannes Minnaar, Thomas Beijer en de broers Lucas en Arthur Jussen. Ter nagedachtenis heeft AVROTROS de oude radio-uitzending (datum: 23 mei 1995) van 'Een goedemorgen met... Jan Wijn' opgedoken uit het archief. Wijn presenteert daarin zijn muzikale portret aan de luisteraars.

Een goedemorgen met... Jan Wijn (23 mei 1995)

Gelauwerd pianist en pianopedagoog

Jan Wijn (1934-2022) studeerde in de jaren vijftig zelf ook aan het Amsterdamse conservatorium en wilde aanvankelijk docent worden. Maar toen hij begin jaren zestig concerten ging geven, waren die zo succesvol, dat hij besloot concertpianist te worden. Helaas moest hij in 1976 die carrière opgeven vanwege een blessure aan zijn rechterhand, waarna hij zich toelegde op het lesgeven: "Een lijdensweg", maar zijn vak als pianopedagoog "dempte de pijn’".

Wijn werd in 2009 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De gemeente Amsterdam kende hem vorig jaar de Frans Banninck Cocqpenning toe voor zijn grote artistieke en pedagogische verdiensten voor de internationale muziekwereld als hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Vanaf haar tiende kreeg ook Yang Yang Cai, voormalig deelneemster aan het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert! les van Wijn aan het conservatorium van Amsterdam. Bij hem studeerde ze bijna tien jaar. Ook oud-deelnemer Ramon van Engelenhoven volgde bij Wijn masterclasses.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie