Opium Atelier
AVROTROS

Kevin Timmerman

  1. Klassiekchevron right
  2. Kevin Timmerman

Even voorstellen
Kevin Timmerman (1988) is beeldend kunstenaar en edelsmid. Dit jaar rondde hij de kunstacademie St.Joost in Den Bosch af. Daar heeft hij ook zijn atelier.

Kevin’s werk bestaat veelal uit sieraden, sculpturen, verschillende druktechnieken en collages. Deze verscheidenheid aan disciplines zorgt voor veel diversiteit in zijn kunstwerken, waar vaak een maatschappijkritische ondertoon in zit.

Op dit moment is zijn werk te zien bij KuBra-Art in Den Bosch en bij het Flower Art Museum in Aalsmeer. Bij KuBra-art worden zeefdrukken met pigment van vermalen euromunten getoond en in Aalsmeer sierlijke insecten gemaakt van goud en zilver, die verhalen vertellen over het dierenrijk en onze samenleving.

Atelierplan
In deze paar dagen weet ik nog niet wat ik ga maken. Ik laat mij leiden door de omgeving waar ik op zal reageren. Afhankelijk van het onderwerp zoek ik daar het juiste medium bij. Van de bagage die ik meeneem naar het Opium Atelier is ruim drie vierde gereedschap dus ik denk dat ik wel een tijdje vooruit kan.

In mijn atelier in Den Bosch werk ik aan een serie muntcollages waarbij ik verschillende munten in stukken zaag en de afbeeldingen samenbreng om een nieuw verhaal te vertellen. Dit is voor mij een manier om mij af te zetten tegen het huidige geldsysteem en te zoeken naar een beter alternatief. Misschien dat ik hiermee verder ga, maar misschien wordt het een droge naald druk of een ontwerp voor de nieuwe Gouden RadioRing.

Dag 1 - Maandag 23 september

Nadat ik mijzelf wat heb thuis gemaakt en alles in deze woning een plekje heb gegeven wordt het tijd wat verder om mij heen te kijken. Kijkend naar wat voor komende dagen mijn woning en atelier is. Omringt door natuur met achter mij het wereldomroepgebouw.

Ik kijk uit over een prachtige vijver met daarin een flink aantal vissen, de ene nog groter dan de ander. Deze vijver is ook gevuld met plastic dieren zoals, eenden, iets wat lijkt op ganzen en zelfs nijlpaarden. Maar mijn oog valt het meest op een plastic reiger, recht tegenover mij. Terwijl een grote groep vissen bezig is wat gedeponeerd brood gulzig te verorberen stort ik mij een pak koekjes, afvragen wie het ooit een goed idee vond die reiger ver van de waterkant, tot zijn vleugels diep in de aarde te huisvesten. Voor wie Opium al langer volgt weet dat die reiger al eerder iets heeft losgemaakt bij de bezoekers… mij maken de plastic dieren droevig dus tijd aan het werk te gaan.

Tussen mijn meegebrachte munten vond ik een cent uit Slovakije, hierop staat ooievaar die maar even door moet gaan als reiger en een mooi beginpunt voor een volgende muntcollage. Ik ben namelijk bezig een serie collages te maken waarbij ik dieren en mensen die op munten staan aan elkaar verbindt, ‘heads and tails’ moet die serie gaan heten. De verschillende munten heb ik uitgezaagd en op maat gevijld totdat ze op in elkaar passen.Dag 2 - Dinsdag 24 september
In de achtertuin staat een groot beeld met duidelijk zichtbaar aan de voorkant het woord ‘wereldomroep’. Aan de achterkant en bovenop zitten allemaal stenen met minder duidelijk de namen van allerlei landen. In het midden zit een steen met daarin de volgende tekst:

Stenen van vele staten en streken
Waar de stem van radio Nederland wereldomroep
Tot een vertrouwde klank werd
Hier bijeen gebracht door de KLM
Vormen dit kleurig mozaiek tot een beeld
Van internationale verbondenheid

Dit beeld stond jaren geleden aan de voorkant van het het gebouw, toen het nog in gebruik was van Radio Nederland Wereldomroep. Zij zorgde dagelijks voor radio uitzendingen naar binnen en buitenland, sommige landen waar de vrijheid van meningsvorming en meningsuiting beperkt is of was.

Echter zijn door de tijd veel van de landen niet meer leesbaar, net als bij oude begraafplaatsen waar de mensen die er liggen in vergetelheid zijn geraakt en de namen zijn ontnomen door de tijd. Zijn deze staten en streken vergeten? Komt hier geen radio meer? Bestaan deze plekken nog wel? Hier moet ik iets aan doen! Tijd om dit beeld weer op te knappen, maar… wat staat er eigenlijk….?

Door met een zacht potlood over een vel papier te krassen op de steen maakte ik heel wat letters weer zichtbaar. Helaas zijn sommige te onleesbaar geworden.

Op de momenten dat het regent zit ik binnen te werken aan mijn munten. Daarbij begint het te prikkelen om een nieuw sieraad te ontwerpen. Misschien een nieuwe Gouden RadioRing?Dag 3 - Woensdag 25 september

Vandaag was ik op bezoek bij RNW Media, dit is een Nederlandse multimedia organisatie wat is ontstaan na het afsluiten van de Nederland Radio Wereldomroep in 2012. Zij zitten in een apart gebouw hier op het AVROTROS-terrein waar ook het wereldomroep-beeld staat. De RNW Media richt zich op jongeren in ontwikkelingslanden en brengt informatie over rechten, democratie en onderwerpen zoals seksualiteit, ook geven zij trainingen als zijnde RNTC. Het is een beetje de afgeslankte versie van de Wereldomroep. De mensen, het gebouw, het medium en naam zijn anders, maar de visie van de Wereldomroep is er nog steeds. Ik wou hier meer over weten dus besloot binnen te stappen in hun gebouw, gelukkig hadden ze wat tijd en ik raakte onder andere in gesprek met Jennifer. In mijn gesprek met Jennifer kwam ik op veel antwoorden van mijn vragen en ik kwam er achter dat ‘digital communities for social change’ hun belangrijkste boodschap is. Hier sluit ik mij bij aan en wil deze boodschap overdragen. Hiervoor wil de stenen op het wereldomroep-beeld inzetten door de letters van de landen weer in te kleuren naar het originele wit. Maar dat kan zomaar niet, ik sprak met Frank die mij vertelde dat het een monument is. Hij nam voor mij contact op met de gemeente wat de mogelijkheden zijn…
Morgenochtend mag ik misschien het beeld opknappen.

Gisteravond heb ik nog wat zitten werken aan een nieuwe muntcollage.
 Zier hier het resultaat.

Dag 4 - Donderdag 26 september


Vandaag was er heel veel regen en dat kwam slecht uit. Ik heb namelijk toestemming gekregen het beeld op te knappen door sommige namen van de landen weer opnieuw wit te maken. Hiervoor heb ik eerst zorgvuldig onderzoek gedaan, welke namen van de landen origineel wit waren en welke niet.

Nu ik wist welke ingekleurd mochten worden ging ik de eerder bedachte boodschap verder uitwerken. Ik haalde uit sommige landen een letter en kleurde deze als eerst in. Zo kwam bijvoorbeeld de ‘D’ naar voren in Finland, de ‘I’ in India, de ‘G’ uit Portugal enzovoort, totdat ik de boodschap ‘Digital communities for social change’ compleet had.

Ik heb dit proces zorgvuldig gefotografeerd en de foto’s van de losse letters heb ik samengebracht tot een collage zodat de gekozen tekst gelezen kan worden.

Dit laatste deed ik digitaal in het programma Paint want voor mij werkt dat het beste.
Zo heb ik de visie en de historie van de Wereldomroep wat eens via de radio ging vertaald naar wat nu gaande is.

Tot slot heb ik de letters van de landen die eens wit waren weer netjes gemaakt zo kunnen mensen nog jaren genieten van dit bijzondere monument.Dag 5 - vrijdag 27 september
Wat is radio maken leuk!

Gisteravond was ik live in de uitzending, een nieuwe beleving waar ik nog steeds enthousiast over ben.

Over hoe de tekst ‘Digital communities for social change’ vorm begint te krijgen in Paint ben ik nog niet helemaal mee eens. Hier ga ik thuis nog maar eens goed over nadenken en bewerken totdat ik er tevreden over ben. Voor nu sluit ik deze prachtige week af en laat het Opium Atelier en het Wereldomroep-beeld achter mij.

Ik ben zeer benieuwd wie hier maandag zal komen wonen en werken, misschien een muzikant of iemand die moois voor op de vijver kan maken, er is hier zo veel mogelijk...

Ster advertentie
Ster advertentie