Opium Atelier
AVROTROS

Janneke Wing

  1. Klassiekchevron right
  2. Janneke Wing

Even voorstellen
Janneke Wing is een illustrator gebaseerd in Rotterdam. Haar werk kenmerkt zich door de levendige kleurencombinaties en zijn speelsheid. Janneke is een observator, zo probeert ze in de meest dagelijkse handelingen of voorwerpen iets bijzonders te vinden. Ze is erg open in haar medium gebruik. Zo kijkt ze wat voor haar de beste uitvoering is voor de door haar gevonden fascinatie. Haar werk bestaat hierdoor niet alleen uit illustraties maar ook uit zines, korte animaties of installaties.

Vanwege de maatregelen omtrent COVID-19 werkt Janneke deze week vanuit haar eigen atelier in plaats van in het Opium atelier.

Atelierplan
In de komende vijf dagen ga ik onderzoek doen naar ‘’Jachtkansels’’. Dit zijn houten jachthutjes die vooral voorkomen in Duitsland. Ze staan her en der verspreid bij weilanden en bossen en komen voor in verschillende vormen en maten. Als kind speelde ik vaak in deze hutjes tijdens wandeltochten. De jachthutjes hebben voor mij hierdoor een speels boomhut gevoel. Maar als je ze opzoekt op het internet worden ze vaak gepaard met grote mannelijke jagers met doodgeschoten dieren. Aardig contrasterend met mijn eigen beeld. Ik vind het interessant om te kijken naar dit contrast. Ik wil dieper duiken in dit onderwerp en kijken of er verhalen ontstaan waar ik een kleine geïllustreerde zine van kan maken.

Dag 1 - Maandag 11 mei

Vandaag was het doel onderzoek onderzoek onderzoek!

Zo ben ik eerst begonnen met het maken van mind-maps over de ervaringen van mijzelf en de jacht hutjes. Ik heb alles opgeschreven wat ik mij kon herinneren, zo kwamen de wandelingen met mijn opa weer naar boven. Ik dacht aan de bloemenvelden, bossen en beekjes. Hoe hij vertelde over de verschillende bloemen en bomen en hoe je kan fluiten op een grasspriet. Ik weet nog hoe rot sommige jacht huisjes waren en waar menig ouder zou zeggen, kom daar onmiddellijk van af! moedigde mijn opa ons juist toe om drie meter hoog te klimmen. En als je dan boven zat, bungelend met je benen naar beneden, hoe ver je dan over het veld kon kijken terwijl de insecten zoemde in de warme zomer zon.

Ik belde mijn moeder in de middag en vroeg naar haar verhalen over de jacht hutjes waarna ze zei dat ik ook zeker mijn oom moest bellen. Na een enthousiast gesprek belde ik nog mijn broer en toen realiseerde ik mij hoe veel plezier de jacht hutten bij ons naar boven haalden.

Voor mijn verhaal wilde ik ook graag kijken naar de oorspronkelijke functie van de jacht hutten. Zo ben ik de wereld van de jacht ingedoken! Ik heb artikelen gelezen, mini documentaires gekeken en het internet afgestruind om zo veel mogelijk informatie te vinden. Ik wil zo goed mogelijk weten wat de beweegredenen van een jager zijn zodat ik het beste zijn of haar verhaal kan laten zien. Ik denk dat ik in mijn zine niet perse een standpunt wil aannemen of jagen goed of slecht is. Ik denk dat het voor mij kwa beeld interessanter is om het verschil in de functie te laten zien. De drukte en plezier van de kinderen en de stilte en concentratie van de jager. Hoe kan ik dit op een interessante manier gebruiken in mijn tekenstijl?

Morgen ga ik aan de slag met het uitschetsen van het verhaal en de storyboard kloppend maken.

Dag 2 - Dinsdag 12 mei

Dag 3 - Woensdag 13 mei

Dag 4 - Donderdag 14 mei

Het tweede gedeelte van de jager bleek toch iets langer te duren dan mijn eigen verhaal. Ergens is dit ook logisch, mijn verhaal is al gebeurd en kan opgeschreven worden zoals het was. Het verhaal van de jager moest ik zelf verzinnen maar moest wel echt aanvoelen. Zo heb ik veel geschetst, veel uitgegumd en weer opnieuw geschetst terwijl mijn huisgenoot mij af en toe kwam vertellen dat het drinken van een warme kop thee en het eten van een goede boterham ook belangrijk is. Als ik hard aan iets werk dan vergeet ik soms even de buitenwereld, bedankt huisgenootje! Halverwege de dag was het verhaal helemaal af. even een comic geschreven van 24 bladzijdes in twee en een halve dag. Een schouderklopje voor mezelf.

De rest van de dag ben ik bezig geweest met het kiezen van de juiste kleuren combinatie en brushes op mijn iPad. Ik heb uiteindelijk gekozen om de comic uit te werken in verschillende tinten groen. Het verhaal speelt zich toch vooral af in de natuur en dit leek mij een mooie combinatie. Wel heb ik als accentkleur lila erbij gedaan. Lila en groen combineren elkaar mooi maar het is ook een vaste kleur in mijn andere illustratie werken. Bij de afbeelding hieronder zie je het eindresultaat.

Dag 5 - Vrijdag 15 mei

Ster advertentie
Ster advertentie